Napadi kiselinom šokiraju ljude diljem svijeta. Najčešće stradaju žene

Screenshot: Youtube/ODN

PREMA svemu sudeći, zastrašujući događaj u Puli je prvi slučaj napada kiselinom u Hrvatskoj. Unatoč raznim kršenjima zakona, takvi ekstremni primjeri brutalnosti poput napada kiselinom dosad se nisu događali u hrvatskom društvu.

>> Starica u Puli solnom kiselinom zalila prodavačicu i njenu kćer

Drugdje to nije tako. Primjerice, u Londonu se prošle godine u roku od 24 sata dogodilo čak pet napada solnom kiselinom na prolaznike na ulici, koje su otrovnom i opasnom tekućinom zalijevala dva muškarca na mopedu.

U Londonu godišnje stotine napada kiselinom

Prva žrtva bio je dostavljač koji je također bio na mopedu. U vožnji su mu prišla dvojica mladića koji su se vozili na istom mopedu i bacili mu kiselinu u lice. U sljedećih pola sata na isti su način napali još dvojicu muškaraca.

Četvrti napad bio je najgori - muškarac kojeg su policajci pronašli nakon što je prijavljena pljačka imao je vrlo teške ozljede lica. Užasnuti policajci kazali su da će te ozljede vjerojatno zauvijek promijeniti život žrtve. U petom napadu kiselinu su bacili u lice jednog vozača mopeda čije su vozilo nakon napada ukrali. 

Napadi kiselinom postaju sve učestaliji na londonskim ulicama, a u posljednjih osam godina bilo je ukupno 1800 ovakvih napada, no ono što zabrinjava policiju je njihov strelovit rast u posljednje dvije godine. U 2015. godini dogodio se 261 ovakav napad, a godinu poslije čak 458. 

Jedva je preživio

Jedan od najgorih slučajeva napada kiselinom je onaj koji je preživio Britanac Daniel Rotariu. Zajedno s pomagačem, bivša djevojka Daniela Rotarija usred noći bacila je, procjenjuje se, oko dvije litre 96-postotne sumporne kiseline na njega.

Na cijelo lice, prsa, ruku, dio noge, leđa. 33 posto tijela izobličeno je i u ranama. Preživio je zahvaljujući sustanarima koji su zvali policiju.

Napadi kiselinom na žene svakodnevica u Indiji i Pakistanu

U Indiji se godišnje dogodi oko 1000 napada kiselinom, a moguće je da je brojka i veća. Žrtve su većinom žene i to one koje se odbijaju povinovati odlukama svojih obitelji s kime se trebaju vjenčati.

Često se događa i da obitelji nakon napada odbace žrtvu jer je smatraju krivom za to što ju je netko polio kiselinom i nepovratno unakazio. Počinitelji pak većinom ne završe u zatvoru zbog onoga što su učinili, nego nastavljaju slobodno živjeti svoj život.

Žene se odbijaju pokoriti tradiciji

Takvi napadi nisu neuobičajeni ni u susjednom Pakistanu, u kojem ih se svake godine zabilježi više stotina. I tamo su većinom žrtve žene koje se odbijaju pokoriti tradiciji. 

Jedan od poznatijih slučajeva te vrste je napad na Bushru Waiz, u Pakistanu poznatu glumicu i pjevačicu, koju je 2013. godine kiselinom unakazio muškarac čiju je bračnu ponudu odbila. Nakon toga je on provalio u njen dom i na spavanju je zalio kiselinom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.