Sve je više uhićenih zbog misteriozne smrti mladića u BiH 2016., među njima policajci

ČINI se da bi se uskoro moglo znati kako je točno 2016. godine stradao Dženan Memić, čija je obitelj uvjerena da je ubijen te da postoji cijela urota oko toga u koju je upetljana i policija.

Dženan Memić je 8. veljače 2016. godine zadobio ozljede opasne po život u Velikoj aleji na sarajevskoj Ilidži, a 15. veljače je preminuo na UKCS-u. Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila ozljede. Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je zadobio ozljede koje su dovele do smrtnog ishoda. Prvobitno je bilo riječi o tome da ga je udario automobil, ali je istragom utvrđeno da su ozljede nastupile od udarca, odnosno da je napadnut i pretučen.

Policija i županijsko tužiteljstvo tvrdili su da je mladić smrtno ozlijeđen u prometnoj nesreći, odnosno da ga je udario kombi s Romima, no to na suđenju nije dokazano, pa je Županijski sud u Sarajevu dvojicu optuženih Roma u dva navrata oslobodio krivnje. Slučaj je trenutačno na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Nakon djevojke uhićen jedan policajac, drugi bi mogao biti uskoro

Kako večeras javlja Klix.ba, nakon uhićenja bivše djevojka Dženana Memića Alise Mutap uhićen je i Nebojša Veljović, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Drugi policajac, Nedžad Hrvat, pod kontrolom je službenika SIPA-e, a vrši se pretres stambenog objekta u kojem je nastanjen. O njegovom eventualnom uhićenju odlučit će postupajući tužitelj, piše Klix.

Veljović i Hrvat bili su u patroli na Ilidži u noći kad je nastradao Dženan Memić, osiguravali su diplomatske objekte, a sumnjiče se za prikrivanje dokaza.

Uhićen je i Muamer Ožegović, koji je bio recepcionar u hotelu Crystal na Ilidži u noći kad je stradao Dženan.

U Facebook grupi Pravda za Dženana u svibnju ove godine objavljena je poruka Alise Mutap koju je ona objavila na Facebooku u 15:52 na dan stradanja Dženana.

"Nikada rezerva. Nikada druga. Sve ili ništa. Poštovanje ili zbogom", napisala je tada Alisa Mutap, prenio je Radio Sarajevo.

Svjedočenje Alise Mutap

Mutap je 24. listopada 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da se ne sjeća većine detalja, da ima amneziju.

N1.ba je danas podsjetio na detaljnije svjedočenje Alise Mutap.

Na pitanje tužitelja što se dogodilo tog kobnog osmog veljače rekla je: "Taj dan provela sam s prijateljicom Zerinom do večeri. Dobila sam nekoliko poziva od rahmetli Dženana da se nađemo, što sam i prihvatila."

Rekla je da su ona i preminuli Dženan bili u vezi.

"Bili smo u vezi. Našli smo se kod MUP-a na Ilidži. Pogledala sam koliko je sati, bilo je devet. Otišli smo kod Vidikovca, tamo je bilo puno i on je predložio da odemo kod Mahira na pizzu, ali ja nisam bila za to. Zatim smo se dogovorili da odemo na Ilidžu, u Veliku aleju, da prošetamo", dodala je.

Rekla je da su se parkirali kod hotela Casa Grande.

"Parkirali smo se kod Casa Grandea, noć je bila mirna. Krenuli smo polako prema Velikoj aleji, išao je uz moju lijevu stranu. U jednom trenutku sam ga željela pitati i on je u tom trenutku trznuo glavom prema meni i od tada se ništa ne sjećam. Nikog nisam čula, bio je mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest."

Alisa Mutap je još dodala da se nakon dva dana sjetila samo još jedne scene.

"Sjetila sam se jedne scene - kako sam ja u nekom polusvjesnom stanju vidjela vozilo tamno zelene boje. To se dogodilo dva dana poslije događaja. Ja se ne mogu sjetiti u kakvom je položaju bio Dženan, ali ja, kada sam vidjela to vozilo da se udaljava, bila sam u ležećem, poluležećem položaju. Osoba u vozilu je bila s razbarušenom kosom i kao da je bio prljav u licu", kazala je Mutap.

Alisa Mutap, piše N1,  tražila je da se tijekom svjedočenja ne snima niti fotografira. Takva je bila i odluka sudskog vijeća. Mutap je govorila bez puno detalja, uz napomenu da se nakon gubitka svijesti većine ne sjeća. Tvrdila je da je i sama bila žrtva s odjećom punom krvi i ozljedama glave, ramena, leđa i prsta.


Foto: N1

Tko su Veljović i Hrvat?

Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović bili su prvi na licu mjesta te noći 8. veljače 2016. godine, kad je stradao Dženan. Na njihovo svjedočenje iz studenog 2016. podsjeća agencija Patria.

Prvi svjedok - Hrvat, odgovarajući na pitanje tužitelja gdje je bio u noći 8. veljače 2016. godine, rekao je da je s kolegom obilazio dvije rezidencije u Velikoj aleji i kretali su se automobilom iz pravca Ilidže oko 22:35.

"Odmah na početku zaustavila nas je djevojka. Zaustavili smo vozilo, otvorili prozor, a ona je rekla: 'Pomozite nam, udario nas je auto.' Bila je raščupana i krvarila je s lijeve strane. Izašli smo iz auta, pogledali malo dalje, vidjeli smo da leži momak. Ja sam prišao, dozivao ga, ali nije reagirao. Pozvao sam šefa smjene, obavijestio ga i on je pozvao MUP KS i Hitnu pomoć", rekao je Hrvat. On se vratio do djevojke koja je govorila da će se onesvijestiti te je otvorio prtljažnik službenog automobila kako bi uzeo podatke od nje i previo joj glavu. Hrvat je kazao da je djevojka imala dva telefona: jedan je zazvonio, pisalo je tata, a drugi je bio razbijen.

Za desetak minuta na lice mjesta stiže patrola MUP-a KS-a, opisuje N1 što se događalo.

Prema tvrdnji svjedoka, Memić je ležao na trbuhu i lijeva strana mu je bila na zemlji.

"S obzirom na to da je djevojka rekla da ih je udario auto, nisam ga smio dirati."

Svjedok je rekao da je bilo dosta stakla i komadića zelene boje te da je Hitna došla nakon skoro pola sata.

Tužitelj Sead Kreštalica pitao je svjedoka je li bilo u blizini drugih vozila, na što je rekao da nije.

Drugi svjedok, Nebojša Veljović, rekao je da je on upravljao automobilom kada su primijetili djevojku koja ih zaustavlja i rekla: 'Udario nas je auto velikom brzinom, pomozite nam.'

Na pitanje tužitelja gdje je ležao momak svjedok je kazao - na lijevoj strani, na lijevom boku.

"Prišao sam momku, hroptao je. Bilo je bitno da diše. Oko glave i usta vidjela se krv", kazao je Veljović koji je dodao da je bilo čudno što Hitne pomoći nema dugo s obzirom na to da je ima i na Ilidži.

Nastavili su ispitivati djevojku o automobilu koji ih je udario i pokazala je da je otišao u pravcu Vrela Bosne.

Svjedok je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela nastradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi, kao i da to nije učinio MUP KS. Također je potvrdio da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

Na pitanje jesu li utvrdili o kakvom je vozilu riječ svjedok je rekao da nisu.

Odvjetnik obitelji: Znao sam da će ovaj dan doći

"Mogu smo reći da se radi veoma ozbiljno na ovom predmetu zahvaljujući glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH. Znao sam da će ovaj dan doći. Krivična prijava od prije dvije godine sada daje rezultate. Drago mi je zbog obitelji Memić i moram reći da se ne radujem ničijoj nesreći, ali svi moramo biti jednaki pred zakonom", dodao je Feraget.
U okviru istrage Tužilaštva BiH u predmetu stradanja Dženana Memića pripadnici SIPA-e, Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, danas vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva, Zenice i Banje Luke, radi prikupljanja dokaza.

Uhićen i otac bivše Dženanove djevojke te šef policijske Jedinice za istrage prometnih nesreća, terete se da su pomagali počinitelju

Podsjetimo, u ovom predmetu uhićeni su Hasan Dupovac, nekadašnji šef Jedinice za istrage prometnih nesreća MUP-a Kantona Sarajevo, i Zijad Mutap. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal i pomoć počinitelju nakon kaznenog djela.

Uhićeni Josip Barić osumnjičen je da je počinio kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima protuzakonito posredovanje i pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

Radi se o policajcu koji je, ispitujući jedinog svjedoka u predmetu "Dženan Memić", a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.