"Najveći posao u povijesti čovječanstva": Popis stanovništva u Indiji

U INDIJI koja ima više od milijardu stanovnika danas je započeo popis stanovništva. U realizaciji toga opsežnog posla će sudjelovati 2,5 milijuna ljudi koji će pokušati osvježiti deset godina stare podatke u stanovništvu u drugoj najvećoj zemlji po broju stanovnika na svijetu.

Prema pisanju AFP-a, radi se o vrlo opsežnom poslu jer se radi o geografskom području s najmanje 600.000 sela koja su pod vlašću maoističkih pobunjenika i separatističkoga pokreta. Također, popisivači će se suočiti s velikim brojem nepismenih stanovnika, ali i s različitim jezicima i kulturama.

Tijekom popisa, državni uredi će prvo prikupljati biometrijske podatke svih starijih od 15 godina za novi nacionalni registar, preko kojega će svaki državljanin dobiti osobni dokument i jedinstveni matični broj. Svakome će biti uzeti otisci prstiju te će ga se fotografirati, što je ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram nazvao !najvećim poslom u povijesti čovječanstva".

U osam godina broj stanovnika narastao za 130 milijuna

Na popisu će svi državljani odgovarati o nacionalnosti, bračnome stanju, ali i o podacima na temelju kojih će se moći napraviti statistika onih koji imaju otvorene bankovne račune ili koriste mobilne telefone. Pitanja o mobilnim telefonima, računalima, dostupu internetu, pitkoj vodi će biti prvi put postavljena Indijcima.

Predviđa se da će skupljanje biometrijskih podataka trajati 11 mjeseci te da će biti utrošeno 11,63 tone papira, a troškovi će doseći 1,25 milijardi dolara.

Vođa popisa C. Chandramouli je rekao da se popisi u Indiji provode od 1872. godine te da ih "nisu spriječile ni suša, ni rat".

Na popisu stanovništva iz 2001. godine je u Indiji bilo 1.028,737.436 ljudi, a 2009. godine se objavilo se se predviđa da je broj porastao za 130 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.