Najveći azijski milijarder kupuje kultni njujorški hotel za 98 milijuna dolara

Foto: Google Maps

NAJVEĆI azijski milijarder, Mukesh Ambani, kupio je kontrolni udio u hotelskoj tvrtki Mandarin Oriental u New Yorku za nešto više od 98 milijuna dolara, piše CNN.

Ambanijev konglomerat Reliance Industries objavio je u subotu kupovinu matične tvrtke hotela, tvrtke sa sjedištem na Kajmanskim otocima pod kontrolom Investment Corporation of Dubai.

Ta tvrtka neizravno drži 73.4% udjela u nekretnini.

"98.2 milijuna dolara, pravi popust"

Očekuje se da će posao biti zaključen do kraja ožujka. Reliance je priopćio da ima u planu kupiti preostali udio na temelju iste procjene ako i drugi vlasnici hotela odluče prodati svoje udjele.

Investment Corporation of Dubaio preuzeo je zgradu 2015., a od prošlog ožujka Mandarin Oriental Hotel Group je i dalje posjedovao 25% udjela, prema svom najnovijem godišnjem izvješću.

Cijena od 98.2 milijuna dolara predstavlja značajan popust: izvješće dioničara Mandarin Oriental iz 2007. otkriva da je nekretnina procijenjena na čak 340 milijuna dolara, piše CNN.

Kao i većinu hotelskih grupacija, Mandarin Oriental je teško pogodila pandemija koronavirusa. U prijavi na burzi u subotu Reliance je rekao da je hotel u New Yorku zaradio samo 15 milijuna dolara tijekom cijele 2020. godine, u usporedbi sa 115 milijuna dolara i 113 milijuna dolara u 2018. i 2019. godini.

Kultni hotel u blizini Central Parka

Ovaj kultni hotel, koji se nalazi u blizini Central Parka i gleda na Columbus Circle, akvizicija je Reliancea.

Ambanijev sveobuhvatni konglomerat poznatiji je po svojim poslovima u energetici, maloprodaji i tehnologiji, ali je u svojoj prijavi za kupnju ovog hotela napisao da želi dodati nešto novo svom "potrošačkom i ugostiteljskom asortimanu", koji već uključuje mali, ali rastući niz luksuznih nekretnina u Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugdje.

Reliance trenutno ima posjede u hotelima Oberoi, kolekciji odmarališta s pet zvjezdica diljem Indije i šest drugih zemalja, kao i Stoke Parku, poznatom engleskom country klubu.

Ambani je tijekom pandemije značajno trgovao, skupljajući desetke milijardi dolara kako bi postigao svoj cilj pretvaranja Reliancea u sljedećeg velikog globalnog tehnološkog diva.

Njegovo osobno bogatstvo također je poraslo posljednjih mjeseci na 92.9 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim čovjekom Indije i jedanaestom najbogatijom osobom na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.