Najveća tvornica kanabisa na svijetu zatvara svoje plastenike

Foto: EPA

KOMPANIJE Canopy Growth planira zatvoriti dva pogona za uzgoj kanabisa u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, što je rezultiralo otpuštanjem 500 zaposlenih. Osim toga, tvrtka je odustala od širenja kapaciteta u Ontariju.

"17 mjeseci poslije legalizacije trgovine kanabisa za upotrebu punoljetnih osoba, kanadsko tržište se razvija sporije od prvobitnih predviđanja i suočava s rizikom neprofitabilnosti. Osim toga, federalni propisi koji dopuštaju uzgajanje kanabisa na otvorenom stupili su na snagu tek nakon što je kompanija uložila značajna sredstva za izgradnju staklenika", stoji u priopćenju tvrtke koja tvrdi da ima dovoljno zemlje za uzgajanje kanabisa na otvorenom.

Najveće kompanije za proizvodnju kanabisa širom Sjeverne Amerike suočile su se s poteškoćama, jer je njihov operativni rast premašio stvarni razvoj industrije kanabisa. Menadžment kompanije se odlučio na radikalan potez kako bi smanjili rast i osigurali kratkoročnu i dugoročnu stabilnost.

Zasadi kanabisa u Britanskoj Kolumbiji generiraju više od polovine ukupnog rasta kompanije Canopy Growth. Njihovo zatvaranje donosi naplatu pristojbe prije oporezivanja od 700 do 800 milijuna dolara u prvom tromjesečju tekuće godine. Tvrtka je priopćila da će snositi i druge troškove koji nastaju uslijed organizacijske i strateške revizije.

Akcije kompanije Canopy Growth pale su za dva posto, piše CNN.

"Vjerujem da je kompanija pažljivo analizirala površinu zasada kanabisa za trenutne i buduće potrebe", kaže W. Andrew Carter, financijski analitičar Stifela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.