Najskuplji ratni brod ikada sagrađen još nije spreman za akciju

Screenshot: YouTube/WoodTV8

NAJSKUPLJI ratni brod ikada sagrađen, USS Gerald R. Ford, još nije spreman za borbeno djelovanje, procurilo je iz američkog Ministarstva obrane.

Predviđeno je da 12.9 milijardi dolara vrijedan nosač aviona američkoj ratnoj mornarici bude isporučen u studenom ove godine, što je ionako više od dvije godine zakašnjenja u odnosu na prvotni plan kojim je predviđeno da brod bude spreman u rujnu 2014.

Memo koji je neplanirano izašao u medije navodi da je problem u nepouzdanosti određenih sustava. Pojavila se zabrinutost oko sigurnosti polijetanja i slijetanja zrakoplova, postavljanja oružja i ukupne sposobnosti nosača da se sudjeluje u ratnim operacijama na otvorenom moru.

"Ukoliko se ti problemi ne riješe, a to bi zahtijevalo značajne preinake, sposobnost ovog broda za provođenje borbenih operacija bit će ozbiljno ograničena", piše Ministarstvo obrane. "Prema trenutnim procjenama pouzdanosti, nije vjerojatno da ovaj brod može provoditi intenzivne ratne operacije."

Gerald R. Ford je jedan od tri nova super-nosača zrakoplova koji će zajedno koštati više od 42 milijarde dolara. Gradnja broda je počela 2007. godine, a troškovi su se u međuvremenu popeli na 2.3 milijarde dolara više od početnog plana. U lipnju ove godine je objavljeno da je 98 posto radova na brodu završeno, zbog čega je najnoviji zastoj izazvao još više kritika.

Na izgradnji moćnog nosača radilo je više od 5.000 ljudi. Kada konačno bude spreman za upotrebu, moći će ponijeti 75 zrakoplova i 4.660 ljudi. Dosezat će brzinu od 30 čvorova (55 km/h), a svakih će šest minuta s njega moći poletjeti jedan zrakoplov, što teoretski omogućava čak 220 zračnih napada dnevno.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.