Najpoznatiji talijanski kuhar pisao vladi: Ovo je mojih pet mjera za spas restorana

Foto: EPA

NAJPOZNATIJI talijanski chef Massimo Bottura pisao je talijanskoj vladi vezano za mjere usmjerene protiv koronavirusa. 

Bottura je vlasnik i glavni chef Osterije Francescane, restorana u Modeni koji ima tri Michelinove zvjezdice. Osteria Francescana je od 2010. godine naovamo među pet najboljih svjetskih restorana na popisu Najboljih 50 restorana svijeta.

Vlada u nedjelju donijela nove mjere

Talijanske vlasti su u nedjelju donijele odredbu po kojoj se do 18 sati moraju zatvoriti svi kafići i restorani, a potpuno se zatvaraju teretane, kina i javni bazeni, u nastojanju da se pokuša suzbiti ponovno ubrzano širenje koronavirusa u zemlji u kojoj svakodnevna stopa zaraze ponovno doseže nove neslavne rekorde.

Mjere su na snagu stupile jučer. Svjesna golemih troškova koje za sobom povlači gašenje gospodarstva, vlada u Rimu priopćila je u nedjelju da ne želi ponoviti sveopći lockdown, kakav je odredila u prvoj fazi krize. 

Bottura je danas pisao vladi, a njegovo pismo objavljeno je u Corriere della Serra.

Bottura: Pitam se tko smo mi?

Svoje pismo počinje jednim pitanjem.

"Pitam se: Tko smo mi? Vjerujem da je danas restoran u Italiji poput renesansne radnje. Stvaramo kulturu, ambasadori smo poljoprivrede, motor smo gastronomskog turizma, obrazujemo ljude, a sada počinjemo humanističku kulinarsku revoluciju koja uključuje i društvo. Ugostiteljstvo su restorani, umjetnost i arhitektura, a dizajn i svjetlost čine kralježnicu našeg identiteta. U posljednjih pet godina u Modeni, zahvaljujući jednom mikro-restoranu poput Osterije Francescane, otvoreno je još 80 B&B-jeva (bed & breakfast, op.a.) Rođen je gastronomski turizam u kojemu tisuće obitelji, parova, prijatelja, provode po dva ili tri dana u Emilia Romagni, u kojoj otkrivaju i slave zemlju i njene junake, poljoprivrednike, sirare, obrtnike i ribare", piše Bottura.

Bottura: Brojni su se zadužili da bi poštovali mjere

Potom govori o vlasnicima restorana i svemu što su morali poduzeti kako bi mogli otvoriti restorane.

"Fokusirajući se na restorane, danas malo koji od njih ima likvidnost. Štoviše, danas se više nego ikada osjećamo sami. Zatvorili smo u ožujku, a tri mjeseca kasnije tražili ste od nas da otvorimo, poštujući mjere. Napravili smo to. Brojni su se zadužili da bi ispoštovali mjere. Maske, gel, mjerač temperature, mjerač zasićenosti krvi kisikom, uređaji za pročišćavanje zraka, testovi za cijelo osoblje, naizmjenične smjene, razmaknuti stolovi. Da bismo izašli iz ove nezapamćene krize, trebamo nadu i povjerenje. Nada je ono što nas drži u formi i proaktivnom stanju. Povjerenje je pak vjera u osobni potencijal i potencijal drugih. 

Osnovna snaga koja nas je uvijek održavala je san, ne dobitak. Danas, bez likvidnosti, jer mnogi nastavljaju sanjati o dnevnom dohotku. A mnogi to neće uspjeti i zemlja će ostati bez jednog od nosećih stupova svojeg identiteta. 

Manjak novca će najprije dovesti do neisplate plaća, potom neisplate dobavljača, pa hipoteke i na kraju i stanarine. Trebamo znak koji će obnoviti naše povjerenje. Sada riskiramo depresiju. Sada trebamo hrabrost i poticaj. Kako bismo pronašli volju za nastavkom i kako se ne bismo osjećali sami", dodaje.

Bottura predložio pet mjera za spas talijanskih restorana

Na kraju svojeg pisma Bottura je predložio pet mjera za spas talijanskih restorana.

"Konkretno, trebamo:

  1. Zatvaranje restorana najranije u 23 sata
  2. Likvidnost u smislu prometa
  3. Fond solidarnosti, najmanje dok se ne stabilizira europski turizam
  4. Smanjenje poreza za 2021. ako smo platili poreze za 2020. 
  5. Smanjenje PDV-a na 4 posto za sljedeću godinu.

Politika se sastoji od hrabrosti i snova. Slična je poeziji. Stvorena je od mašte i budućnosti. Politika mora otkriti nevidljivo", zaključio je Bottura.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.