Najmanje jedan mrtav i 18 ranjenih u novim sukobima vojske i prosvjednika u Tajlandu



U NOVOM sukobu tajlandskih sigurnosnih snaga i prosvjednika u predgrađu Bangkoka ubijen je najmanje jedan vojnik, a najmanje 18 prosvjednika je ranjeno. Sigurnosne snage morale su pucati na prosvjednike koji su htjeli proširiti prosvjede na predgrađe.

Nije sasvim jasno jesu li vojnici pucali bojnim ili gumenim mecima, ali sigurno je da su pucali u prosvjednike. Pripadnici Crvenih košulja, organizacije sastavljene uglavnom od ruralnog stanovništva koje podržava bivšeg premijera Thaksina Shinawatru i želi svrgnuti sadašnjeg premijera Abhisita Vejjajivu, pokušali su prosvjed s blokiranog središta glavnog grada proširiti na jedno od predgrađa.

Kaos kod sigurnosne točke

Tamo su ih čekali policija i vojska, s opremom za suzbijanje prosvjeda i ogradom od bodljikave žice. Vojnici su pucali u zrak, ali prosvjednici su se nastavili kretati prema ogradi. Tada su neki od vojnika i policajaca puške uperili na gomilu i opalili nekoliko metaka. 

Nastala je kaotična situacija u kojoj se nije znalo hoće li doći do daljnjeg nasilja, a u jednom trenutku su vojnici zapucali na grupu motocikala koji su išli prema njima. Najmanje četiri motocikla sudarila su se, a u nesreći je poginuo najmanje jedan vojnik. Sveukupno je ozlijeđeno 18 prosvjednika.

Dugi sukob

Sukob je ubrzo završio i prosvjednici su se vratili u središte Bangkoka, koje drže paraliziranim već tjednima. Vojska je izjavila kako im je rečeno da koriste gumene metke, ali da mogu koristiti i bojne ako zatreba. Nije objašnjeno koji tip municije se koristio.

Od sredine ožujka, kad su prosvjednici počeli blokirati Bangkok i sukobljavati se s vojskom, poginulo je najmanje 26, a ranjeno preko 1.000 ljudi. Prosvjedi su počeli nekih mjesec dana ranije, a do kraja ožujka su bili začuđujuće mirni.

Abhisit je nekoliko puta rekao da se nada kako će se sukobi razriješiti mirnim putem, ali još nije dao nikakav plan za rješavanje krize. Prosvjednici, naime, žele da premijer pod hitno raspusti parlament i sazove prijevremene izbore, jer vjeruju kako je vlada korumpirana i brine se samo za interese elite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.