Najave o valu izbjeglica iz Turske ne uzbuđuju hrvatske službe: Sve je isto kao i lani, ne zna se ništa

Foto: FAH

SUDEĆI prema posljednjim informacijama, Turska je, unatoč dogovoru s Europskom unijom počela propuštati novi val izbjeglica. Navodno se sprema val od oko 2 milijuna izbjeglica iz te zemlje, no ta informacija za sada ne uzbuđuje hrvatske službe.

DUZS: Nema nikakvih posebnih priprema

Vladin Stožer za koordinaciju aktivnosti oko prihvata izbjeglica za sada nije izdao nikakva posebna upozorenja. Podsjetimo, Stožer je osnovan prošle godine s ciljem što kvalitetnijeg, organiziranijeg i učinkovitijeg  obavljanja aktivnosti prihvata izbjeglica.

Da nema nikakvih posebnih upozorenja potvrdili su nam službeno iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje koja je zadužena za logističku i tehničku potporu u provođenju aktivnosti zbrinjavanja izbjeglica.

"DUZS je, u slučaju ponovne potrebe za prihvatom izbjeglica i pružanjem logističke potpore,  u mogućnosti izvršiti promptnu mobilizaciju potrebnog broja postrojbi civilne zaštite i drugih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Za sada takve inicijative od strane čelništva Stožera prema DUZS-u nije bilo", kažu nam iz DUZS-a na naš službeni upit o tome postoje li određena saznanja da bi u skorije vrijeme Hrvatska mogla biti izložena novom izbjegličkom valu.

Ništa o prihvatnim mjestima

U DUZS nisu nam ništa rekli o tome na koje se eventualno kampove može računati i koji su njihovi kapaciteti te je počela priprema sukladno najavama iz Turske.  


Podsjetimo kako je Vlada u rujnu 2015.godine donijela Odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti, u čiji rad je bila uključena i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Tehnički poslovi bili su u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, dok je Državna uprava za zaštitu i spašavanje bila zadužena za logističku i tehničku potporu u provođenju aktivnosti zbrinjavanja izbjeglica.
 
Mađarska je najavila kako su spremni graditi novi zid u slučaju dolaska izbjegličkog vala, a Srbija najavljuje vojni angažman na granici.

Orepić: Nema potrebe

"Situacija može biti ozbiljna, no sada nema nikakvih naznaka da bude takva", rekao je nedavno tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić dodajući da nema potrebe za "nekakvim izvanrednim mjerama". Orepić je opovrgnuo informaciju da su se policajci koji su kao ispomoć bili raspoređeni na jadranskoj obali ranije vratili kući upravo zbog prijetnje izbjegličkom krizom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.