Nađi: Plen-Ki-Moon je ostvario mokre snove svih ekstremnih ljevičara

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

PREDSJEDNIK stranke Fokus Davor Nađi na Facebooku je objavio status posvećen vladinim mjerama protiv inflacije.

Podsjetimo, vlada je jučer na sjednici predstavila jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoć za građane, javni i privatni sektor.

>> VIDEO Objavljene cijene struje za građane i firme, vlada ograničila cijene hrane

Nađi kaže da je to ekstremno lijeva politika te da se novac mogao potrošiti na puno bolji način.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

"Plenkovićeva vlada je ekstremno lijeva vlada"

"Kako je cijela oporba nasjela na Plenkovićevu foru?

Po tko zna koji put, navodno desna Vlada Andreja Plenkovića je došla Radničkoj fronti s lijeva. Mislio sam prvo napisati da je iznenadila Radničku frontu, ali do sada se to već toliko puta dogodilo da je postalo uobičajena pojava. Plenkovićeva Vlada je sada i službeno – ekstremno lijeva vlada!

Taj dio, iako čudan, nije najčudniji. Najčudnije u cijeloj ovoj situaciji je to, da se afera u INA-i još nije ni 'ohladila', izvučeni novac se još nije sav ni izbrojio, a cijela oporba samo 2 dana nakon što je ujedinjeno sjedila protiv HDZ-a sada kliče tom istom HDZ-u. Hvali se njihove 'mjere' na sva zvona i svi se natječu tko je to prije tražio – kao da je to ikog briga.

"Većina političara ne razumije odakle novac dolazi"

Plenković je isporučio mokre snove svih ekstremnih ljevičara i njih ostavio bez svrhe i programa. Pa su tako hvalospjeve Plen-Ki-Moonu jučer objavili svi. Od već uobičajeno Možemo, Socijaldemokrata do čak i navodno desnih stranaka poput Suverenista i Mosta. Kakav cirkus i politička naivnost. Ono što me u ovoj situacija posebno zabrinjava je činjenica da većina političara u Hrvatskoj očito i dalje ne razumije odakle novac dolazi, da nije nastao iz zraka. Taj novac se prvo nekome i uzme, a taj 'netko' smo svi mi.

No dobro, HDZ-ove mjere su pohvalili skoro svi. Fokus nije. Ali mi smo već navikli biti jedina prava oporba. Navikli smo i da se kasnije potvrdi da smo u pravu. Tako je bilo još kada se donosio najskuplji zakon u povijesti Hrvatske - Zakon o obnovi, tako je i sada. Tako je i kada se borimo protiv ograničenja cijena, zabrane rada, novih poreza…

"Što se moglo s tim iznosom napraviti?"

Pa pogledajmo čemu točno to gotovo cijela oporba kliče. Krenimo od navodno ukupnog iznosa ovogodišnjih mjera koje iznose preko 30 milijardi kuna. Što se moglo s tim iznosom napraviti? Moglo se primjerice isplatiti povrat poreza u iznosu od 15 000 kuna po zaposlenom i 4 000 kuna po umirovljeniku. Osjećate li kao da će vam ove mjere donijeti korist od 30 000 kuna u kućanstvu s dvoje zaposlenih?

Moglo se recimo i ukinuti porez na dohodak na dvije godine. Ne zvuči loše, jel? Ili na godinu dana suspendirati plaćanje I. mirovinskog stupa čime bi zaposlenicima ostajalo 15% plaće koje im se sada uzima, a još onda pored toga ostaje nekih 6 milijardi usmjeriti na smanjenje troškova poslodavcima. Toliko će i sada kao biti teret HEP-a.

"HEP ima zadržanu dobit od 6 milijardi kuna. Odakle mu to?"

Kada smo kod HEP-a, za koji će navodno teret biti 5.9 milijardi kuna, baš me zanima kako je Vlada došla do te matematike. Naime, HEP struju koju sada prodaje kućanstvima sigurno ne ugovara po trenutnim cijenama na tržištu. Većina te struje je ugovorena ranije (ako nije, te ljude treba pospremiti u zatvor) po nižim cijenama ili proizvedena iz vlastitih kapaciteta.

Ako je HEP prošle godine po nižim cijenama za kućanstva imao preko milijardu kuna dobiti, sada će profitabilnost na segmentu kućanstva samo rasti, što će sigurno pokriti dio gubitaka na poduzećima za koja je moguće da se dio električne energije nabavlja po trenutnim cijenama, posebno ako je HEP loše planirao rast potražnje. A poznavajući naš javni sektor, ne bi me čudilo da je to planiranje bilo – kriminalno loše.

Inače, kod HEP-a treba naglasiti još jednu stvar. HEP ima zadržanu dobit prethodnih godina veću od 6 milijardi kuna. Dakle, HEP samo iz zadržane dobiti može sve izdržati bez problema. A odakle HEP-u zadržana dobit? Pa od viših računa iz prethodnih godina nego što su mogli biti. Zahvalite i to Andreju Plenkoviću.

"Ništa novo, samo predstava o našem trošku"

Za sada toliko… Mislim da nema potrebe objašnjavati kako je dobar dio 'mjera' zapravo EU projekti koji bi ionako išli, neki potezi koji se recikliraju od ranije i sl.. Dakle, ništa novo, samo predstava o našem trošku.

Jedino što je novo je realizacija jedne od glavnih točaka programa Možemo i Radničke fronte – a to je porez na ekstraprofite. Opet, novi porez. Jer novi porezi su do sada kao uvijek pomogli, pa zašto ne bi probali još jednom. No valjda su to vidjeli od Britanaca i SAD-a, pa sad i naša Vlada to radi po principu – vidjela žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu!" piše Nađi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.