Nadarena učenica koju su rušili zbog potpisa upisala Muzičku akademiju

Foto: Osobni album

LAURA MIKIĆ, kojoj je ovog ljeta poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom, upisala je prije nekoliko dana željenu Muzičku akademiju u Zagrebu, i to kao redovna studentica. Naime, Mikić je na jesenskom roku drugi put položila državnu maturu te drugi put prošla prijemni ispit na Muzičkoj akademiji. 

>> Imamo dokaze: Nadarena učenica nije kriva, ministar i ravnatelj moraju otići

>> Tko je uhljeb koji srušenoj učenici kaže da očvrsne? Ima presudu za uznemiravanje

"Sretni smo što je sve dobro završilo, no i dalje smatramo da je sve skupa bilo nepravedno prema njoj i da se moglo drugačije i pravednije riješiti", kaže obitelj Mikić za Index. No, krenimo redom.

Poništen ispit zbog potpisa

Laura Mikić, nadarena maturantica iz Zagreba, proživljavala je najgore trenutke u životu nakon što joj je u srpnju poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom, čime je narušila tajnost identiteta pristupnika državnoj maturi. 

Ispit iz Hrvatskog jezika sastoji se od dva dijela, a Mikić se greškom potpisala na esej. NCVVO joj je odlučio poništiti cjelokupni ispit s obrazloženjem da je potpisom na esej pokazala "nedopušteno ponašanje učenice" te je - diskvalificirana.

Mikić je, dodajmo i to, prošla drugi dio Hrvatskog jezika te bi, da joj je esej ocijenjen nulom, u skladu s Pravilnikom, prošla državnu maturu jer je imala dovoljno bodova iz predmeta Hrvatski jezik. 

Napravili joj nepravdu i poručili da očvrsne

Problem je bio u kazni jer je NCVVO kaznio Lauru diskvalifikacijom iz ispita Hrvatski jezik, što je u izravnoj suprotnosti s Pravilnikom NCVVO-a u kojem stoji da se zbog potpisa na esej on neće vrednovati, kao i onima koji napišu esej s manje od 400 znakova ili predaju prazan list papira.   

Unatoč svim dokazima prema kojima nije trebala biti diskvalificirana s državne mature, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović bio je neumoljiv te je pozvao nadarenu učenicu da - očvrsne. 

"Ja bih joj poručio da pokuša imati snage i da nadvlada jednu situaciju u kojoj se našla i da iz toga očvrsne i shvati da se u životu događaju stvari koje možda osobno doživljavamo kao uperene protiv nas, ali isto tako shvatit će da se u svakom društvu moraju poštovati pravila i zakoni jer je to jedino jamstvo da će društvo biti bolje. U suprotnom idemo u anarhiju", rekao je Filipović.

Sve je bilo nepotrebno i vrlo stresno

Mikić je prije mature u srpnju položila prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer klavir, i to s vrlo visokim plasmanom na ljestvici kandidata, pa se tada pojavila opasnost da zbog greške NCVVO-a neće moći upisati akademiju. No, to se na kraju nije dogodilo. 

"Cijela priča bila je nepotrebna i vrlo stresna. Laura se morala dva puta dokazivati i na maturi i na prijemnom ispitu. Izdržala je i uspjela. Sada će se napokon malo i odmoriti", rekli su nam na kraju roditelji Laure Mikić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.