Na Zemlju se vratila astronautkinja koja je najduže boravila u svemiru

Foto: EPA

NASA-ina astronautkinja Christina Koch postala je žena koja je izvela najduži pojedinačni svemirski let. Koch se danas spustila na Zemlju, a iza sebe ima 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) te je tako prestigla rekord svoje američke sunarodnjakinje Peggy Whitson. Koch se vratila ruskim svemirskim brodom Sojuzom, koji se padobranom spustio u kazahstansku stepu, piše BBC.

S njom su se prizemljili i njezini kolege Luca Parmitano iz Europske svemirske agencije te ruski kozmonaut  Aleksandar Skvorcov.

Njen je rekord samo 12 dana kraći od najdužeg američkog boravka u svemiru ikad, kojeg je postavio Scott Kelly ostavši na ISS-u od 2015. do 2016. godine. Koch je još 28. prosinca prestigla dosadašnji rekord od 289 dana Peggy Whitson. A njen povratak na Zemlju, oko 9:00 prema londonskom vremenu, dostignuće je koje će pokušati prestići budući svemirski putnici, prenosi BBC. Whitson i dalje drži rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru jedne žene, prikupljenom tijekom tri svemirska leta od 2002. do 2017. godine.

Sudjelovala je u prvoj potpuno ženskoj šetnji svemirom

„Za mene je to samo čast koju osjećam dok slijedim korake svojih heroja“, rekla je Christina Koch novinarima u utorak u izravnom razgovoru videovezom s ISS-a. Dodala je kako želi nadahnuti sljedeću generaciju istraživača svemira.

„Važno mi je bilo vidjeti ljude u kojima sam vidjela sebe u odrastanju, dok sam zamišljala što bih mogla učiniti sa svojim životom i koji bi mogli biti moji snovi. Biti izvor inspiracije za nekog drugog, velika mi je čast“, naglasila je Koch.

Tijekom svog gotovo 11-mjesečnog boravka na ISS-u, Koch je bila uključena i u još jedno važno ostvarenje u svemirskim letovima. Zajedno sa sunarodnjakinjom Jessicom Meir, 18. listopada prošle godine sudjelovala je u prvoj potpuno ženskoj šetnji svemirom, ističe BBC. Njih dvije provele su sedam sati izvan ISS-a, zamijenivši pokvarenu jedinicu za 
upravljanje napajanjem.

Prisjećajući se tog povijesnog događaja s Meir, Christina Koch je za NBC News rekla: „Kad smo dobile prvi nalog da izađemo iz zračne komore te kad smo konačno izašle, držale smo se za rukohvat i pogledale jedna drugu u oči. Znale smo koliko je poseban taj trenutak bio i to nikad neću zaboraviti.“

Kandidatkinja za put na Mjesec

Nakon tog listopadskog događaja, Koch i Meir još su dvaput zajedno šetale svemirom, 15. i 20. siječnja ove godine. Prva žena koja je izašla izvan svemirskog broda bila je Svjetlana Savickaja iz Sovjetskog Saveza, koja je s astronautom Vladimirom Džanibekovim, 25. srpnja 1984. godine, više od tri sata radila izvan svemirske stanice Saljut 7.

Koch je ranije rekla kako će njen svemirski let pomoći američkoj svemirskoj agenciji da bolje razumije dugoročne učinke boravka u svemiru, jer NASA do 2024. godine namjerava ponovno poslati astronaute na Mjesec. Zajedno s ostalim aktivnim astronautima, Koch je potencijalna kandidatkinja za spomenutu misiju.

BBC prenosi kako je tijekom njenog leta do ISS-a Koch eksperimentirala s bjelančevinama, a sve u okviru projekta koji bi mogao utjecati na liječenje raka.
Tijekom misije je bilo i vremena za opuštanje, primjerice večeri za karaoke s ostalim članovima posade.

Koch kaže kako će joj iz boravka na ISS-u nedostajati samo sloboda koju omogućava mikrogravitacija. U razgovoru s novinarima, demonstrirala je to rotiranjem svoga tijela za 180 stupnjeva, rekavši: „Zaista je zabavno biti na mjestu na kojem se možeš kretati uokolo odgurivanjem od poda i stropa kad god želiš.“

Ipak, dodala je i ovo: „Definitivno se radujem što ću uskoro biti na istom planetu kao i svi ostali.“

Prestigla brojne rekorde

Tijekom 328-dnevnog boravka na ISS-u, Koch ne samo da je prestigla rekord Peggy Whitson nego i dvojice Rusa, Jurija Romanenka i Sergeja Krikaleva, koji su držali peto i šesto mjesto na ljestvici najdužih boravaka u svemiru.

Od svih ljudi, najduže je u svemiru ostao Rus Valerij Poljakov, koji je na sovjetskoj, a kasnije i ruskoj svemirskoj stanici Mir ostao 437 dana, od 8. siječnja 1994. do 22. ožujka 1995. godine.

Koch je na ISS krenula 14. ožujka prošle godine. Trebala je na stanici ostati uobičajenih šest mjeseci, ali je njen boravak produžen u travnju 2019. godine, zbog problema s rasporedom letova.

Koch je rođena u Grand Rapidsu u američkoj saveznoj državi Michigan i diplomirala je fiziku i elektrotehniku.

Prvu posve žensku šetnju svemirom trebala je obaviti još u ožujku, ubrzo nakon dolaska na svemirsku stanicu. Međutim, zbog problema s veličinom svemirskog odijela njene kolegice iz NASA-a Anne McClain, u šetnju je poslan drugi član posade Nick Hague, zaključuje BBC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.