Ogromne gužve za PCR. Postoji plan za novi režim, ali nitko nema pojma kad će krenuti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na tri zagrebačke PCR lokacije koje su obišli novinari RTL-a Danas bila ja velika gužva. 

Zvonimir Torbarina iz Zagreba na red za testiranje došao je za tjedan dana. Dok je Filip Šajatović na test čekao i više od tjedan dana, a čuo je i da su neki uspjeli doći na red za PCR testiranje preko veze.

Dinko Šimunović ne zna nikoga tko mu može srediti testiranje preko reda pa je doslovno došao danas moliti ako se otvori možda neka rupa. On ima uputnicu, ali ne može čekati toliko dugo da dođe na red. "Htio sam doći pitati ako ima mjesta", kaže Dinko.

"Osjetimo velik pritisak i na PCR i na cijepljenje", kaže voditeljica smjene cijepnog punkta Velesajam Neda Ferenčić Vrban. Potvrdila je i činjenicu da ljudi čekaju i po pet dana da dođu na red. Isto tako dodaje da su baš zbog ovakvih gužvi povećali svoje kapacitete.

Kapaciteti pucaju i u Splitu. Zbog PCR redova gube se živci u kolonama na hladnoći. "Iskreno, meni više znači da imam koronu nego da je nemam, a što ćemo, to nam je država kakva je", kaže Tarik Heganović iz Splita.

Postoji plan, ali kad će - ne zna se. Epidemiologinja HZJZ-a: Ponašajte se kao da imate koronu

"Pa gledajte, s obzirom na broj oboljelih i na raširenost bolesti, osoba se treba ponašati kao da ima koronu", odgovorila je epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina na pitanje o paradoksu da oboljeli do testa možda više neće imati koronu.

Ali neće moći dobiti službenu covid-potvrdu bez službenog štapića u nos i zato država razmišlja o dogovoru s privatnicima da primaju PCR na uputnicu, dakle besplatno. Vučina kaže da se o toj soluciji razmišlja, ali još se ne zna kada će do toga doći.

Do tad oni koji stvarno imaju koronu i žele to PCR-om doznati, morat će se jednostavno nadati da će se virus zadržati dovoljno dugo u njihovom nosu, dok dođu na red. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.