Na Kamešnici požar gasi vojska, kod Trilja i Klisa vatra stavljena pod kontrolu

Ilustracija: IC/PIXSELL

U SANIRANJE požarišta na planini Kamešnici kod Sinja se uz vatrogasce uključilo i 50 pripadnika Oružanih snaga, doznaje se od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. Tucaković je izjavio kako je ispoštovana sva potrebna procedura za angažman vojske u gašenju požara na Kamešnici, planini na granici Hrvatske i BiH.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH danas su s jednim kanaderom i dva Airtractora upućene na gašenje požara na Kamešnici iznad Sinja. Istovremeno, letačka posada s helikopterom Mi-8MTV provodi protupožarno izviđanje na ruti Klis-Trilj-Kamešnica-Dinara-Otrić, odnosno na prostoru gdje su jučer i proteklih dana izbijali požari, priopćio je MORH.

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage sudjelovale su u gašenju devet požara na koja je izbačeno oko 350 vodenih bombi i ostvareno 63 sata naleta na požarištima.

Vatrogasci tražili pomoć vojske

Splitsko-dalmatinski županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina uputio je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pomoć vojske u gašenju požara, iz koje su su taj zahtjev proslijedili Ministarstvu obrane. Resorni ministar Damir Krstičević odobrio je angažaman vojnika koji su u prijepodnevnim satima stigli na požarište na Kamešnici.


"Ondje gdje mi izgasimo, oni saniraju tako da vatrogasci mogu odahnuti", rekao je Glavina.

Elementarna nepogoda u Klisu

Pod nadzorom gasitelja su požari koji su jučer buknuli kod Klisa te kod Trilja i tamo više nema otvorene vatre, a lokaliziran je požar na Braču, doznaje se iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu.

Na području Klisa opožareno je oko 35 hektara borove šume, makije i trave, a u Gardunu kod Trilja oko 100 hektara makije i niskog raslinja. Na tim su požarištima cijelu noć dežurali vatrogasci.

Vatrena stihija danas se nešto prije podneva ponovo rasplamsala i u jednom trenutku bila približila 50 metara nadomak jedne kuće ali su vatrogasci uz pomoć dva kanadera uspjeli zaustaviti širenje vatre koju su stavili pod nadzor.

Vatrogasci su krenuli u saniranje rubnih područja požarišta. U Klisu je općinski načelnik još jučer najavio da će zbog nastale štete proglasiti elementarnu nepogodu.

Lokaliziran požar na Braču

Lokaliziran je požar koji je jučer buknuo na otoku Braču između Nerežišća i Donjeg Humca, a tamo je tijekom noći dežuralo 25 vatrogasaca.

"Na tom požarištu jutros je izvršena smjena vatrogasnih snaga te su došli novi vatrogasci, koji će dežurati danas cijeli dan. U požaru na Braču izgorjelo je oko 100 hektara makije, maslina i vinove loze i ima dosta štete", rekao je brački vatrogasni zapovjednik Ivica Jakšić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.