Na europskim burzama pale cijene dionica zbog krize u Turskoj

Foto: EPA

NA europskim su burzama danas ujutro cijene dionica pale jer su ulagači oprezni zbog pada azijskih burzi i snažnog pritiska na rusku rublju i tursku liru na valutnim tržištima. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.45 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je jučer ojačao 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,55 posto, na 7.698 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 12.559 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 5.457 bodova. Europske ulagače pokolebao je oštar pad cijena dionica na azijskim burzama, nakon pet dana rasta, što je posljedica trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Tako je je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9.45 sati bio u minusu 1,1 posto, smanjivši dobitak u ovom tjednu na 0,6 posto. Oštro je pao i japanski Nikkei indeks, i to premda je objavljen podatak da je japansko gospodarstvo u proteklom tromjesečju poraslo 1,9 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo.

Nikkei indeks skliznuo je jutros 1,3 posto, na 22.298 bodova, najnižu razinu u mjesec dana, pa je u cijelom ovom tjednu izgubio 1 posto. Ulagači su oprezni i zbog toga što je na valutnim tržištima cijena turske lire zaronila na najnižu razinu u povijesti prema dolaru, više od 6 lira za dolar, jer tamošnjem gospodarstvu prijeti oštro usporavanje rasta, a možda i recesija, na što upozorava rejting agencija Fitch.

Pod pritiskom je i ruska rublja, pa je njezin tečaj prema dolaru skliznuo na najnižu razinu od kraja 2016. godine, 66,70 rubalja za dolar, nakon što je Washington najavio nove sankcije Rusiji jer smatra da je Moskva nedavno uporabila nervni otrov protiv bivšeg ruskog agenta i njegove kćeri u Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.