Musk Starmeru: Ne bi li trebao biti zabrinut zbog napada na sve, a ne samo muslimane

Foto: EPA

Nastavlja se sukob između američkog multimilijardera Elona Muska i britanskog premijera Sira Keira Starmera. Svađa je izbila nakon što je najbogatiji čovjek na svijetu, komentirajući nerede koji su zahvatili zemlju, ustvrdio da Velika Britanija ide prema građanskom ratu. 

Musk je na X-u u komentarima ispod snimke izgrednika koji ispaljuju vatromet na policiju napisao da je "građanski rat neizbježan". Ubrzo je reagirao Starmerov glasnogovornik, istaknuvši kako "nema opravdanja za takve komentare" i da "svatko tko raspiruje nasilje na internetu mora biti suočen s punom snagom zakona".

Među metama prosvjednika bile su džamije i hoteli u kojima su smješteni tražitelji azila. Starmer je poručio kako se ne radi o prosvjedima, nego o "čistom nasilju". "Nećemo tolerirati napade na džamije ili na muslimanske zajednice", naveo je. 

Musk mu je zatim odgovorio: "Ne bi li trebao biti zabrinut zbog napada na sve zajednice?". Inače, britanska vlada pokušava natjerati društvene mreže da preuzmu veću odgovornost za uklanjanje štetnog internetskog sadržaja koji potiče dio nasilja. 

Nemiri traju već tjedan dana

Britanski ministar tehnologije Peter Kyle sastao se sa šefovima TikToka, Mete, Googlea i X-a "kako bi razjasnili odgovornost da zajedno nastave raditi na zaustavljanju širenja dezinformacija i huškanja punog mržnje". Više od 400 ljudi uhićeno je od početka izgreda prošlog utorka. 

Nekoliko zemalja izdalo je sigurnosna upozorenja svojim građanima u Velikoj Britaniji zbog nereda, uključujući Nigeriju, Maleziju i Indoneziju. Pojavili su se i pozivi da se na ulice izvede vojska, ali vlada inzistira na tvrdnji da policija ima resurse potrebne za odgovor.

Nemiri su počeli u Southportu nakon uhićenja Axela Rudakubane, koji je optužen za ubojstvo tri djevojčice. Sedmogodišnja Elsie Dot Stancombe, devetogodišnja Alice Dasilva Aguiar i šestogodišnja Bebe King ubijene su u napadu nožem prošlog ponedjeljka. Rudakubana je rođen u Cardiffu prije nego što se preselio u selo blizu Southporta. Roditelji su mu iz Ruande. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.