Mrvoš otkrio planove Indexu: "Želim izgraditi pametan grad kod Splita"

Ivan Mrvoš Foto: Luka Šangulin/Index

ZA Ivana Mrvoša, mladog solinskog poduzetnika i osnivača Includea, proizvođača pametnih klupa, ovo je sjajna godina. Prvo ga je u veljači ove godine Forbes uvrstio na listu 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi. Nakon toga krenuo je u dokapitalizaciju svoje kompanije u kojoj je prikupio 15 milijuna kuna - o interesu ulagača svjedoči da je već u prvom danu prikupljeno oko 7,5 milijuna - te joj je vrijednost porasla na 100 milijuna kuna.

Do kraja ljeta zapošljavat će 55 ljudi, razvojni tim koji radi na novim proizvodima ima će 18 zaposlenih, a za Index Mrvoš otkriva i ambiciozan plan gradnje kampusa na 15 tisuća kvadrata. Ako se taj projekt realizira, bit će to prvi hrvatski smart city u koji će biti smještena proizvodnja, ali i stanovi za zaposlenike Includea koji nisu sa splitskog područja.

Kompanija procijenjena na 110 milijuna kuna

"Ova runda investicija još nije službeno zatvorena. Prikupili smo 15 milijuna kuna, a razgovaramo s još nekim ulagačima, tako da bi do kraja godine moglo biti prikupljeno ukupno 30 milijuna kuna. Kada nam se javljaju ulagači nije nam bitan samo novac, nego i vrijednost koju može dati kompaniji, u smislu savjeta, kontakata. Jedan od ulagača u ovoj rundi je i Stjepan Talan koji je privatno uložio četiri milijuna kuna. Inače, radi se o vlasniku kompanije Solvis, koja proizvodi solarne panele i s kojom surađujemo već skoro četiri godine. Dio novca išao je kroz platformu Funderbeam, na Zagrebačkoj burzi, tu je bilo više stotina malih i većih ulagača - od 100 eura pa do pola milijuna. Trenutna vrijednost firme, prema procjeni revizorske firme - jedne od big four - jest 110 milijuna kuna. Interes ulagača je velik jer nakon ovih posljednjih investicija smo ipak postali vidljiviji, zanimljiviji, pa su se počeli javljati i neki veći, strani fondovi", kaže Mrvoš.

Suradnja Solvisa i Includea dodatno će se proširiti jer Mrvoš planira neke hardverske dijelove i softver koji su do sada razvili plasirati kao samostalne proizvode.

"Sa Solvisom imamo suradnju već gotovo četiri godine i ona je bila dobra tako da je investicija gospodina Talana bila strateška jer se ne veže samo za naše proizvode nego i za neke proizvode Solisa. Oni imaju jako širok spektar kupaca, u Njemačkoj i na drugim tržištima, te postoji mogućnost da neke elemente koje sami razvijamo prodajemo s njihovim rješenjima. Nama su glavni proizvod klupe, ali mi imamo puno vlastitog softvera i hardvera koji možemo prodavati kao zasebne, samostalne proizvode. Na primjer, imamo vlastite baterijske sustave, ne onako velike kao što ima Rimac, naši su manji i pogodni za smart city i IoT rješenja, razvijamo vlastite kontrolere za punjenje baterija i kontrolu baterijskog sustava", kaže Mrvoš.

Nove pametne klupe bi po cijeni i izgledu trebale biti slične običnima

Sprema se i širenje palete proizvoda Includea pa je tako osim pametnih klupa u planu i proizvodnja autobusnih stanica te javne rasvjete.

"Sljedeće godine u studenom planiramo na sajmu smart city opreme u Barceloni imati veliki štand i predstaviti svoje nove proizvode. Nove klupe bit će cjenovno otprilike na razini običnih klupa. Kad dođete na tu klupu ona će izgledati kao obična drvena, a zapravo je pametna klupa koja će imati razne mogućnosti. Neće biti velika razlika u cijeni u odnosu na običnu kupu jer smo uspjeli s našim odjelom razvoja i s našim partnerima shvatiti kako napraviti proizvod koji može biti znatno jeftiniji. Također, predstavit ćemo vlastita rješenja za vanjsku rasvjetu i to ne samo za malu uličnu rasvjetu već i za brze ceste i autoceste. U ponudi ćemo imati i autobusne stanice. Idemo u veliku širinu s paletom proizvoda za gradove. Drugi krak razvoja jest vanjsko digitalno oglašavanje. S obzirom na to da imamo vlastiti softver za vanjsko digitalno oglašavanje koji omogućuje slično što i Facebook - da kreirate kampanju koju možete staviti na tisuće klupa u cijelom svijetu. To smo već testirali u Bratislavi i Dublinu. Osim toga, razvijamo i algoritme koji pomoću kamera prepoznaju objekte i ljude što omogućuje precizno vanjsko oglašavanje. Znači, ako ste neka tvrtka koja ima proizvode za muškarce starije životne dobi vi možete oglasom ciljati upravo tu publiku. Uglavnom, imamo puno noviteta", kaže Mrvoš.


U planu izgradnja kampusa vrijednog blizu 30 milijuna kuna

Include je u pet godina narastao i premašio broj od 50 zaposlenih, koliko će imati do kraja ljeta. Upravo imaju otvorene natječaje za 14 pozicija, a ljudima koji nisu sa splitskog područja, a žele raditi u Solinu, nude i smještaj. Kako bi trajno riješio problem smještaja zaposlenika i proizvodnje, Mrvoš u planu ima izgradnju kampusa koji bi, ako se realizira, bio prvi hrvatski smart city.

"U pregovorima smo s nekoliko ulagača i banaka, i sljedeće godine krenuli bi s gradnjom prvog hrvatskog smart cityja, kampusa koji bi vjerojatno bio smješten u široj okolici Splita, Hoće li to biti Split, Solin, Klis, još uvijek ne znamo. Razgovaramo s nekim načelnicima pa ćemo vidjeti kako će se to razvijati. Ideja je da napravimo proizvodni pogon koji bi imao oko 4500 kvadrata u kojem bi bili uredi, proizvodnja, laboratoriji i dodatno jedan coworking prostor za startupe s ovog područja koji tek počinju. Također u sklopu kampusa bi bilo 30-ak stanova koje bi besplatno koristili zaposlenici Includea koji nisu s ovog područja. Taj projekt bi koštao ukupno oko 28 milijuna kuna. To je sve još u fazi pregovora, a do Nove godine ćemo definitivno znati idemo li u to ili ne", kaže Mrvoš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.