More kod Cipra izbacilo tijela uginulih kitova. Ovo bi mogla biti posljedica potresa?

Ilustracija: EPA

CIPARSKE vlasti su priopćile kako je more izbacilo veći broj uginulih kitova na sjevernoj obali Cipra. Pretpostavlja se kako su uginuća kitova povezana sa snažnim potresima koji su pogodili Tursku i Siriju u ponedjeljak. Ciparski odjel za ribarstvo i istraživanje mora navodi da je danas pronađeno šest uginulih kljunastih kitova, dok su jučer pronađena četiri živa kita nasukana na obalu.

Troje od četvero je uspješno vraćeno u more, ali je četvrti kit uginuo. Nije jasno jesu li među danas pronađenim uginulim kitovima neki od onih koji su vraćeni u more nakon što su se jučer nasukali na obalu.

Njihova prisutnost nije uobičajena u ovom području

"Ove životinje imaju sustav eholokacije na koji utječe buka mora; to mogu biti vojne vježbe, seizmičke vježbe ili, naravno, potres u regiji”, rekao je Yiannis Ioannou iz Odjela za ribarstvo i istraživanje mora za Sigma TV.

Vlasti su identificirale pronađene kitove kao ziphius cavirostris, poznatije kao Cuvierove kljunaste kitove. Njihova prisutnost nije uobičajena u teritorijalnim morskim vodama Cipra. Kitovi su pronađeni u relativno uskom dijelu sjeverne obale Cipra koji je pod kontrolom međunarodno priznate vlade otočne države, prenosi Guardian
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.