Momčilo Krajišnik ostaje u zatvoru, ništa od njegove "promocije pomirenja"

HAŠKI tribunal odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika za oslobađanjem prije isteka kazne od 20 godina zatvora, javlja B92.

Zahtjev je zasnovan na propisu prema kojem osuđenici u Velikoj Britaniji, gdje on služi kaznu, imaju pravo zatražiti prijevremeno ili uvjetno oslobađanje nakon što im istekne polovica kazne. U slučaju Momčila Krajišnika to se dogodilo u travnju ove godine.

Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson objasnio je da prema njihovim pravilima zatvorenik mora odslužiti dvije trećine kazne prije nego što zatraži prijevremeno oslobođenje. U slučaju Krajišnika, taj bi uvjet bio zadovoljen 2013.

Kao otegotnu okolnost naveo je to što je Krajišnik osuđen za "jako teške zločine koji su obuhvaćali rasprostranjeno premještanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju". 

U odluci predsjednika Trubunala navodi se i kako je Krajišnik u zahtjevu "prihvatio presudu i izrazio duboko žaljenje zbog žrtava koje su patile zbog zločina koji su počinjeni i za koje je on proglašen krivim", kao i da "osjeća odgovornost za zločine koje su počinili drugi, a o kojima on nije proveo istragu i poduzeo mjere da počinitelji budu kažnjeni".

Krajišnik u zahtjevu navodi da će, u slučaju da bude oslobođen, raditi na unaprjeđenju pomirenja među narodima bivše Jugoslavije.

Žalbeno vijeće Tribunala je u ožujku 2009. pravomoćno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH 1992. Krajišnik je osuđen za deportacije, prisilno premještanje i, djelomično, progon nesrba u BiH 1992.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.