Mitropolit Porfirije u Jasenovcu: Nismo došli zbrajati žrtve, nego jedni druge moliti za oprost

Foto: FaH

MITROPOLIT zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz episkopa pakračko-slavonskog Jovana i umirovljenog episkopa Atanasija sa svećenicima i monasima, služio je u crkvi sv. Ilije, u Mlaki, selu kod Jasenovca, "liturgiju i spomen za žrtve ustaškoga logora Jasenovca", priopćilo je Srpsko narodno vijeće.

"Ovdje nismo došli baviti se matematikom i sabirati i oduzimati žrtve ovoga strašnog mjesta, već smo došli pomoliti se za pokoj mučenika i da im Bog da carstvo nebesko, ali još više smo ovdje da u pokajanju molimo oproštenje od drugih i da molimo svete mučenike, žene i djecu koji su tu stradali da nam oproste jer smo protiv njih učinili što nismo smjeli ili nismo učinili, a trebali smo", rekao je u propovijedi na liturgiji održanoj u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske Srpske pravoslavne crkve (SPC) mitropolit Porfirije.

Podsjetio je da je u Mlaki bio ženski logor u kojem su uvjeti bili stravičn te je dodao da je 22. travnja 1945. izveden proboj posljednjih logoraša iz Jasenovca.

"Taj proboj znači čežnju za slobodom, a onaj koji čezne za slobodom nije u stanju drugome ukinuti slobodu i zato ovaj proboj nije bio običan bijeg u slobodu, nego više od toga - to je bijeg od smrti, to je uskrsnuće jer Golgota koja je ovdje istovremeno je i mjesto uskrsnuća", rekao je mitropolit, ističući da je svaka relativizacija zla koje se tu dogodilo veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci.

Mitropolit Porfirije rekao je kako "svaka vrst relativizacije zla koje se tu dogodilo, ili bilo gdje u svijetu, nije ništa drugo nego veći grijeh od onoga koji su počinili zločinci zato što ničim uvjetovani, ničim izazvani oni koji pokušavaju minimalizirati i relativizirati zlo zapravo daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati".

Nakon liturgije mitropolit Porfirije izjavio je novinarima da Bog "voli svakog čovjeka jer želi da svi budemo jedno i da svi budemo braća".

"Mi smo u jedinstvu i zato ovakva mjesta trebaju pobuditi ljubav i molitvu onima koji su ovdje stradali da nam pomognu da se pokajemo za svoje grijehe i da znamo da nada uvijek otvara put u život. Ljudi koji su ovdje stradali i koji su izvršili proboj imali su nadu koja je pobijedila kao što je Krist pobijedio smrt", rekao je mitropolit.

Kako se navodi, na liturgiji su bili mnogobrojni vjernici, predstavnici Srba u Hrvatskoj, među kojima i predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, saborski zastupnik Mile Horvat, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, sisačko-moslavački i virovitičko-podravski dožupani Bogdan Rkman i Igor Pavković, načelnik općine Dvora Nikola Arbutina i mnogi članovi srpskih manjinskih vijeća.

Na liturgiji bili su i veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić sa suradnicima, diplomatski predstavnici nekoliko zemalja i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Također su bili ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, Vladimir Božović iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Srbije, ministar prosvjete i kulture u Republici Srpskoj (SC) Dane Malešević te direktor Sekretarijata za vjere RS-a Dragan Davidović.

Nakon liturgije, vladike, svećenici i vjernici otišli su u jasenovački manastir sv. Jovana, gdje je također održan "pomen za žrtve".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.