Misterij iz Podgore: S rive je nestalo sidro, a slično je u dvorištu poduzetnika

Snimio čitatelj

S RIVE u Podgori nestalo je deset tona teško sidro, a onda se poprilično slično pojavilo u dvorištu lokalnog građevinskog poduzetnika Tončija Kurilja Jabuke.

Mještani su nam poslali fotografije sidra s rive i onog u dvorištu Jabukine hacijende. Posebno su obratili pažnju na oznake. Oba sidra, naoko jednakih gabarita, imaju istu markaciju: S2650. Tvrde da se sličnost očituje i u tome da oba imaju iskrivljeni plug, upravo onaj na kojem se nalazi spomenuta oznaka.

Lijevo je oznaka sidra s rive, desno je oznaka sidra iz dvorišta

Krađa sidra prijavljena je policiji. Budući da je oni već mjesecima bezuspješno istražuju, obratili smo im se s pitanjem jesu li usporedili sidro u dvorištu lokalnog moćnika s fotografijama ukradenog sidra s rive? Jesu li vidjeli da sidra nose identične oznake i što one znače? 

Policija kaže da je S2650 težina

Sidro snimljeno u konobi u Gornjim Tučepima

Odgovorno tvrde da se radi o težini.

"U odnosu na upit da li je provjeren serijski broj sidra, obavještavamo vas kako smo u postupku provjere i utvrđivanja svih činjenica prikupili saznanja kako je sidro u odnosu na koje ste postavili upit, kao i ostala koja se nalaze na području Podgore, prije 25 godina donirano kako bi bilo ukras u luci koja se tada gradila i postavljena su na javnom površinama kao turistička atrakcija. Utvrdili smo kako se za njih ne vode posebni registri i evidencije, osim što je na svakom sidru jasno istaknuta njegova težina", kazali su iz policije Indexu. 

Muzej kaže da je S2650 oznaka čelika

Sidro zabilježeno Google Street Viewom na rivi u Podgori

Potvrdu da je S2650 uistinu težina potražili smo u splitskom Pomorskom muzeju. Poslali smo im fotografije objavljene uz ovaj članak.

Evo što su rekli: "Oznake na sidrima nalaze se na nekoliko mjesta i imaju više značenja, primjerice kada je testirano, kada je certificirano, koja mu je jačina/nosivost te naposljetku težina. Oznaka S se koristi uglavnom za kvalitetu čelika u brodogradnji. Prema fotografijama, vidi se poprilična sličnost između dva sidra, ovog na rivi i drugog u dvorištu, no kako je ovo u dvorištu obojeno, teško je na temelju fotografija, a bez uvida u predmet, sa sigurnošću reći da je upravo to ovo s rive."

Dakle, ako je vjerovati ekspertima, S2650 je oznaka čelika, ali ako je vjerovati lokalnoj policiji, to je težina. 

Sidro je vjerojatno nestalo prije godinu i pol

Portal Morski.hr kontaktirao je načelnika Podgore Antu Miličića. Kazao je da ne zna ništa ni o čemu. Pitali su kako komentira to što se priča da je identično sidro pronađeno u dvorištu čovjeka čija je tvrtka bila angažirana na lijepom broju poslova na području općine.

"Nemam ja nikakve veze niti išta znam", ponavljao je neumorno Miličić.

Sidro je, kako se pretpostavlja, nestalo još prije godinu i pol, ali je tek nedavno primijećeno da ga nema. Stajalo je među drugim sidrima tako da mještani nisu previše obraćali pažnju koliko ih je na njihovoj rivi. 

Prije godinu i pol Jabuka je postavio svoje sidro u dvorište

Portal Makarska uspio je kontaktirati poduzetnika Jabuku i pitati što on misli o ovakvim optužbama.

"Porijeklo mog sidra se zna. Gradio sam Zapadnu obalu u Splitu prije deset godina i doveo onaj kamen s rive što su ga htjeli baciti. Radio sam i pomorske radove i našao to sidro i onda ga donio. Kod mene je tu ima godinu i pol dana", kazao je građevinar. 

Sidro s rive također je došlo iz Splita

Nestalo sidro u Podgoru je 1994. godine donio mještanin Gojimir Šunde. Tad je radio u splitskom Brodospasu.

U brodogradilištu su na otpad odložili nekoliko starih sidara. Šundi je bilo krivo da se bace, pa ih je upitao može li ih odnijeti u Podgoru, gdje se taman uređivala luka.

Ni slutio nije da će 27 godina kasnije za njim nastati ovakva pomama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.