Mislite da je danas hladno? Pogledajte grafiku s najnižim temperaturama u Europi ikad

Foto: Vibor Capan Web

DOK danas širom zemlje pada snijeg, a za vikend meteorološki servisi najavljuju veliko zahlađenje, IT-evac i osnivač agencije UX Passion Vibor Capan na svojoj web stranici objavio je grafiku koja prikazuje najniže temperature ikad zabilježene u zemljama Europe.

Kako je objavljeno na Capanovoj stranici, pobjednik je, naravno, Rusija, u kojoj je najhladnija zabilježena temperatura bila -58,1 °C. Druge zemlje koje su se kretale oko -50°C su Norveška, Švedska i Finska.

Island bilježi najnižu temperaturu od -37,9°C, dok su Francuska, Njemačka, Italija, Austrija i Švicarska imale dosta niže temperature, mahom ispod -40°C. Italija primjerice najnižu temperaturu bilježi na -49,6°C.



Najniža temperatura u Hrvatskoj -34.6°C

Zemlje središnje i istočne Europe minimume su bilježile na vrijednostima oko -40°C. Tako primjerice Slovenija i Hrvatska imaju sličnu najnižu temperaturu. Slovenija bilježi najnižih -34,5°C.

Najniža temperatura ikad zabilježena u Hrvatskoj iznosila je -34,6°C a izmjerena je u Gračacu, 13. siječnja 2003. godine.

Najhladniju temperaturu u regiji bilježi Bosna i Hercegovina, gdje je na Igmanu izmjereno -42,5°C. U Srbiji je najniža temperatura bila 39,5°C.



Jedini izuzetak koji nije bio u minusu je Malta, u kojoj je najniža temperatura ikad zabilježena u plusu, 1,4°C. Razlika između malteške i ruske najniže temperature tako je gotovo 60°C.

Popis najnižih temperatura u svim zemljama Europe pogledajte na Capanovoj web stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.