Ministra plagijatora nisu podržali kolege filozofi, ali zato jesu ljudi koji sa znanošću nemaju veze

Foto: Hina

PAVO Barišić još je uvijek ministar znanosti i obrazovanja usprkos Odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji je zaključio kako je aktualni ministar plagirao rad. Štoviše, čvrsto uz ministra stoji premijer Andrej Plenković, a podršku mu je tijekom vikenda javno dalo i stotinjak domaćih znanstvenika.
 

No, kad se stvari raščlane, dolazi se do nekih zanimljivih zaključaka.
 
Prvo, na popisu je samo dvoje od ukupno 22 zaposlenika Instituta za filozofiju na kojemu je Barišić zaposlen sa 70% radnog vremena. Ravnatelj Instituta nije među to dvoje potpisnika.
 
Nadalje, na popisu znanstvenika ima svega i svačega, no najmanje onih kojih se njegov rad izravno tiče - filozofa. Naime, na popisu je poražavajuće malo filozofa. Barišićev Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu ima 9 zaposlenih, a od njih je samo troje potpisalo potporu Barišiću.
 
Nadalje, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ima 18 zaposlenih, od kojih je potpisom Barišiću podršku dalo samo njih četvero.
 
Osječki Filozofski fakultet na Odsjeku za filozofiju broji deset zaposlenika, a za aktualnog ministra potpisala su njih četvorica.
 
Zanimljivo je također da Filozofski fakultet Družbe Isusove broji čak 25 zaposlenih filozofa, no da nitko od njih nije potpisao podršku ministru.
 
A također nije potpisao nitko od deset zaposlenika Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru, baš kao ni sa Odsjeka za filozofiju riječkog sveučilišta, gdje ih radi 15.
 
Ništa bolje Barišić nije prošao ni na Hrvatskim studijima. Ni tamo mu podršku nije potpisao nitko od osam zaposlenika s filozofskog odjela.
 
A kad mu već nisu potpisali brojni kolege filozofi, potpisali su neki koji čak i nisu "članovi akademske zajednice". Primjerice, na popisu je Mira Matijević koja uopće nije "član akademske zajednice” nego računovotkinja u nekad Barišićevim a danas Čovićevim časopisima Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica, odnosno u Hrvatskom filozofskom društvu kojemu je Barišić bio predsjednik 2007.-2011. i koje je izdavač spomenutih časopisa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.