Ministarstvo kulture opet podijelilo milijune podobnim medijima koje nitko ne čita

Screenshot: Vox Feminae

MINISTARSTVO kulture podijelilo je 2,8 milijuna kuna takozvanim neprofitnim medijima temeljem raspisanog natječaja odnosno odluke Stručnog povjerenstva. Tako je 20 medija dobilo državni novac, od čega je 17 medija postojećih te tri sasvim nova.

Stručno povjerenstvo tvrdi da su se mediji istaknuli svojim "uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem  i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora".

Nakon skandala s Autografom nastavili dijeliti novac

Riječ je o vrlo upitnom i kontroverzom natječaju, a da je tome tako osim prošlogodišnjih prijepora oko muf.hr-a  dokazuje i nedavna odluka Povjerenstva za Sukob interesa koje se bavilo prošlogodišnjim natječajem.

Naime, oni su osudili bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić da je zloupotrijebila diskrecijske ovlasti kada je dodijelila 70.000 kuna neprofitnoj elektroničkoj publikaciji "Autograf".

Omiljeni portal bivšeg predsjednika Ive Josipovića ostao je bez novca ove godine jer je Stručno povjerenstvo ocijenilo kako projekt Drage Pilsela ne odgovara zadanim kriterijima natječaja.

A gdje je kultura?


A kriteriji su zaista čudni. Naime, prevaga za dobivanje proračunskog novca svakako je pisanje o političkim temama s kojima se bavi svaki medij koji je dobio potporu države. Apsurd je da Ministarstvo kulture nije dodijelilo novac za portale koji se primarno bave - kulturom. Bez novca su ostali primjerice Booksa, Arteist, Ravno do dna ili Kulturistra koji su uredno poslali dokumentaciju za natječaj.

Pet medija između sebe podijelilo 1,25 milijuna kuna

Poredak na vrhu medija koji dobivaju najviše novca već je godinama isti. Prema rezultatima natječaja 250.000 kuna dobit će portali Forum.tm, h-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija) i Kulturpunkt.hr.

Pet neprofitnih medija dobiti će po 170.000 kuna, a riječ je o medijima RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija - Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisija Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr. Medije u kategoriji novih medija, stoji u priopćenju, Povjerenstvo nije ocjenjivalo, već je pregledom dodatne dokumentacije potvrdilo njihov plan rada i troškovnike.

Nepoznati i neažurni

Isto tako iako se u uvodu obrazlaže da su se odabrani mediji istaknuli "svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem i potencijalnim mijenjanjem medijskog i društvenog prostora" logično se postavlja pitanje koji su točno bili kriteriji povjerenstva koje je odabralo sretne dobitnike proračunskog novca. Naime, većina portala koji su dobili novac široj javnosti su  potpuno nepoznati, a svejedno dobivaju značajna proračunska sredstva. Uz neke iznimke, u velikom broju slučajeva riječ je o portalima koji se ni ne ažuriraju na dnevnoj bazi.

U recenziranju portala od strane Stručnog povjerenstva mogu se naći proturječni kriteriji. Tako primjerice u slučaju prvoplasiranog medija forum.tm kao jedan od argumenata zašto je ovaj medij dobio potporu stoji da "medij na dnevnoj bazi objavljuje najmanje pet proširenih informacija, uz temu dana i komentar", dok u slučaju medija koji ne objavljuju na dnevnoj bazi nema ni traga kritici koja bi išla u tom smjeru.


Sve dobitnike bespovratnih sredstava možete pogledati ovdje.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.