Ministar Vukelić opovrgava američke izvještaje o hrvatskim operacijama u Afganistanu

"PROVJERAVAMO u čemu je izvješće Amerikanaca drugačije od našeg. Naša izvješća koja su došla s terena govore o sudjelovanju naših vojnika u izvlačenju ranjenih pripadnika", rekao je ministar obrane Branko Vukelić za HRT i tako opovrgnuo tajne izvještaje američke vojske koji su objavljeni na stranici WikiLeaks.

Naime, među 76.911 raznih izvanrednih događaja opisanih u američkim tajnim dokumentima nalaze se i opisi 13 slučajeva djelovanja Hrvatske vojske koja se već sedam godina nalazi u Afganistanu. Iz njih je vidljivo kako je jedna od zadaća hrvatske vojske u toj zemlji i obavljanje uviđaja nakon eksplozija improviziranih naprava i obučavanje afganistanskih vojnika, pri čemu nije neuobičajeno da se nađu pod vatrom talibanskih snaga. Zadaća naših vojnika je i pregled terena na kojem postoji opasnost da se nalaze improvizirane eksplozivne naprave.

"Naši vojnici u mirovnoj misiji u Afganistanu nisu sudjelovali ni u kakvim bojnim akcijama, već su samo pomagali unesrećenima i na mjesto događaja došli su nakon napada", rekao je ministar Vukelić dodajući da će se sve "dodatno provjeriti" te da su naši dolazili nakon "borbenih djelovanja".

Josipović: Nismo ništa tajili

"Ništa nismo tajili, a izvješća su bila redovita", rekao je o izvještajima predsjednik Ivo Josipović odgovoravajući na novinarske upite da komentira kontradiktorne izvještaje iz Afganistana. Josipović je uputio i retoričko pitanje novinarima: može li se biti u ratnoj zoni, a da tamo ne bude opasno?

Zanimljivo je kako je Ministarstvo obrane izostavilo detaljan opis ranjavanja razvodnika Ivana Husara 30. prosinca 2009. u američkom kampu Shaeen. Naime, MORH je iz informacije da je razvodnik ranjen krhotinama granate od 40 mm prilikom vježbanja izostavio podatak da je hrvatskog vojnika ranio američki vojnik koji je nepravilno ispalio granatu, napominje HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.