Ministru Ostojiću vezane ruke: Nikome ništa zbog Porschea, mogli su se voziti?!

NAPETO se iščekuju potezi ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji se na početku mandata suočio s neopisivim luksuzom u kojem su uživala gospoda u ravnateljstvu policije. Otkrilo se tako da je vrhu hrvatske policije na raspolaganju stajao luksuzni Porsche Panamera. Nejasno je s kakvom namjenom, s obzirom na to da automobil vrijedan dobro preko milijun kuna vrišti na cesti i svima skreće pozornost na onoga tko sjedi za volanom.

U MUP-u često primaju

A za volanom je sjedio bivši pomoćnik ravnatelja, danas HDZ-ov saborski zastupnik za dijasporu Milijan Brkić, evidentni primjer koliko nam je policija depolitizirana.

Jesam, priznao je Brkić, ali i drugi su, tvrdi on. Oni kažu da nisu. Porsche se malo vrtio po zagrebačkim ulicama i okolici pa je onda vraćen leasing kući koja ga je dala na probu. To inače nije nikakav poseban slučaj, utvrdilo se. Često se tako daje pa se vrati. To nikome u policiji pod ministrom Karamarkom nije bilo čudno, nego poželjno. Operacija "daj kume đir".

Narod plaća, a Brkić vozi

Što će sad Ostojić? Ako nas sjećanje dobro služi, kod njega su letjele glave i za puno manje donacije i "korištenja". Dok je bio ravnatelj policije, zbog donacija HT-a smijenio je šefa splitske policije Serđana Guština i još par rukovoditelja. Problem je ispao zbog nekoliko mobitela i plaćenog puta na sajam informatičke opreme. Zašto problem? Pa zato jer je baš u tom trenutku policija provodila obradu tadašnjeg šefa TKC-a Split Juraja Buzolića, koji je na koncu i prijavljen, ali tek nakon što se slučaj problematizirao u medijima.

Ostojić se nije tada libio povući konkretne korake, vrijedi pričekati i vidjeti hoće li kao ministar biti jednako odlučan kao nekada ravnatelj. Manji bi problem mogao biti to što Brkića više nema u MUP-u. Nakon vozanja Porschea na račun poreznih obveznika, sjeo čovjek u saborsku klupu. Ima i pravo. Narod glup, a on zastupnik. Stavio se na raspolaganje. Kao 91. Tada, izvjesno, nije vozio Porschea.

Banaliziranje ozbiljnog problema

Nevjerojatno je koliko se ovaj problem želi banalizirati. Donacije policiji trebale bi biti zabranjene, jer kako se može očekivati kvalitetna obrada slučaja, ako se obrađuje netko tko da, posudi ili napravi nešto slično? Vjerojatno previše očekujemo od državne službe koju je HDZ iskadrovirao od glave od pete te Zakonom o policiji spriječio dolazak novih stručnih kadrova na rukovodeća mjesta. Glavno da je Karamarko uglavio da šefovi mogu biti samo ovi koji su već u sustavu MUP-a, a koji Porsche više-manje samo dobro dođe da podigne standard i da na značaju HDZ-ovim uhljebima iz ravnateljstva.

Glavni i odgovorni za Porsche postao savjetnik Ostojiću?!

Veći problem od Brkićevog odlaska mogao bi biti u Grbićevom dolasku. Naime, Grbić, kao bivši ravnatelj policije, trebao bi biti glavni i odgovorni za posuđivanje Porschea i ostala besprizorna luksuziranja u ravnateljstvu. No, ovih dana, Ostojić ga je imenovao za savjetnika. Kao i onog Tigra što Sanaderu nosi vrećice. Ovo smrdi na nekakav teški kompromis, jer o čemu će Grbić savjetovati Ostojića? Kako da posudi još jednog Porschea? Strpa muža od ljubavnice u zatvor?  

Nakon upita, dobili smo i konkretan odgovor od ministra. Oko Porschea neće poduzeti ništa. Jer su gospoda po Pravilniku imala pravo korištenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.