Ministar Horvat: Agrokor hitno mora smisliti kako jeftinije otplatiti kredit

Foto: Pixsell/Igor Soban

UPITAN o izjavama savjetnika predsjednika Uprave Sberbanka Maksima Poletaeva, koji je u intervjuu za Reuters kazao da su počele pristizati ponude za kupnju udjela te ruske državne banke u Agrokoru, ministar gospodarstva Darko Horvat je kazao da su posljednji razgovori s kolegama iz Sberbanka bili na "relaciji toga da se to neće dogoditi u sljedećih pet godina".

"Postojeći kredit je skup i tržišno neosnovan"

"Ali ono što nam treba nakon ove godine jest hitno pronaći model refinanciranja postojećeg kredita, jer je on skup i tržišno neosnovan. Što prije nađemo partnere koji su zainteresirani za refinanciranje, to će samom Agrokoru u procesu provedbe nagodbe biti lakše", izjavio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će se na roll-up kredit od siječnja plaćati kamatna stopa od 10 posto, Horvat je odgovorio i da izvanredni povjerenik Agrokora i njegova zamjenica, kao i Ministarstvo gospodarstva, intenzivno rade na tome da se pronađe financijska institucija koja će ući u refinanciranje tog kredita. "Svjesni smo i jedni i drugi da je ovaj model dosta skup, ali u trenutku kad se razgovaralo i pregovaralo, i kad se nagodba osmišljavala, to je bio jedini mogući izlaz", ustvrdio je Horvat.

Peruško je ovih dana u Londonu, traži pomoć financijskih krugova

Horvat je rekao i da je izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ovih dana u Londonu, gdje razgovara s nekoliko financijskih institucija i da će se tek vidjeti kakav će biti rezultat svih tih razgovora i pregovora.

"Nadam se da ćemo model imati do Božića ove godine. Pričekat ćemo da vam o tom modelu konkretnije stvari iznese izvanredni povjerenik", odgovorio je Horvat.

Na konstataciju novinara da će Fabris Peruško ostati na čelu kompanije neko dulje razdoblje, Horvat je rekao da neće špekulirati o tome koga će vjerovnici htjeti ili odabrati za onaj menadžment koji "i mi sami očekujemo".

"Dakle, netko tko će se pozabaviti funkcioniranjem samog Agrokora i u trenutku kada nagodba krene s realizacijom. Ne vidim razloga zašto gospodin Peruško, s obzirom na poznavanje tematike, ne bi mogao jedno duže vrijeme ostati na čelu Agrokora", ustvrdio je Horvat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.