Milanović o prijavi protiv Obersnela: Zanimljivo je kako su se okomili na SDP-ovce

TRI dužnosnika Grada Rijeke i član Uprave Tržnica Rijeka kazneno su prijavljeni zato što su grad oštetili za više od 80 milijuna kuna.

Za zloporabu ovlasti u gospodarskom kriminalu i sklapanje štetnog ugovora prijavljeni su 53-godišnjak, 54-godišnjakinja i 64-godišnjak iz Gradske uprave te 52-godišnjak iz Tržnica Rijeka. U policijskoj istrazi je otkriveno da su prijavljene osobe oštetile grad Rijeku za najmanje 80,779.386,15 kuna koje su završile u Trgovačkom društvu Tržnice Rijeka.

Policija nije objavila imena prijavljenih, no doznajemo kako je riječ o riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, pročelnici odjela gradske uprave za komunalni sustav Ireni Miličević, njezinu prethodniku na tom mjestu Vladimiru Bizjaku i Zoranu Luštici.

Od 2000. godine do danas sklopili više štetnih ugovora

Prijavljene osobe su od 2000. godine do danas sklopile više štetnih ugovora u kojima su Tržnicama Rijeka dopustile da obavljaju komunalnu djelatnost na nekretninama u vlasništvu Grada bez prethodno provedenog natječaja za dodjelu koncesije radi obavljanja djelatnosti "tržnice na malo".

Uz to, Rijeka je ulagala i u komunalno uređenje i opremanje nekretnina koje su u vlasništvu Tržnica, a sve kako bi se tvrtka mogla baviti djelatnošću "tržnice na malo", koju je obavljala protivno koncesijskom ugovoru. Grad Rijeka je u više navrata "propustio" naplatiti ili umanjio dug za komunalnu i spomeničku rentu Tržnicama Rijeka. Policija će kaznenu prijavu, u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, dostaviti redovnim putem, ističe se u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.

Na ovu prijavu reagirao je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji tvrdi kako nikada nije zlouporabio položaj i ovlasti da bi bilo kome priskrbio imovinsku korist te da će to dokazati, ako treba, i na sudu.

"Iz policijskog vrha stigao nalog da se što prije nešto nađe u Rijeci"

"Ako sam kazneno odgovoran što sam poštovao sudsku nagodbu i ugovor iz 1993. godine koje su potpisali moj prethodnik Slavko Linić i Ivan Franolić, onda sam spreman odgovarati", rekao je Obersnel i dodao kako bi razvrgavanjem ugovora Grad izgubio vlasništvo nad objektima koji su, između ostalog, i kulturno dobro. Riječki gradonačelnik očekuje da se Državno odvjetništvo što prije odredi o kaznenoj prijavi.

Obersnel tvrdi da se istraga oko ovog slučaja vodi još od 2005. godine te da je posljednjih dana nastao "pravi stampedo" da bi se privela kraju. "Izgleda da se ostvaruje ono o čemu je pričao moj zamjenik Željko Jovanović, o tome kako je iz policijskog vrha stigao nalog da se što prije nađe nešto u Rijeci. Zanimljivo je i to da sam ja treći član Predsjedništva SDP-a protiv kojeg je u zadnjih mjesec dana podignuta kaznena prijava", rekao je Obersnel te dodao kako je Rijeka proglašena najtransparentnijim gradom te da neće dopustiti njezino blaćenje. "Nismo svi isti, i nećemo biti isti nikada po pitanju korupcije", tvrdi Obersnel.

Prijavu riječki gradonačelnik još nije vidio. "Žao mi je što prijava nije podnesena prije desetak dana u vrijeme karnevala kada je i ravnatelj policije bio tu, jer bi bilo puno primjerenije", zaključio je na svojoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Zanimljivo je da su u samo 30 dana kazneno prijavljena tri čovjeka iz Predsjedništva SDP-a"

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da SDP inzistira na što bržoj istrazi o prijavi riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, pročelnice odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević, njezina prethodnika na tom mjestu Vladimira Bizjaka i Zorana Luštice.

"Zanimljiva je podudarnost da su u samo 30 dana kazneno prijavljena tri čovjeka iz Predsjedništva SDP-a, i to sva trojica zbog nesavjesnog i štetnog poslovanja", rekao je Milanović. "Podsjećamo da je podnošenje lažne kaznene prijave kazneno djelo, a posebno je opasno ako dolazi od strane policije. SDP ništa ne želi skrivati, čvrsto se zalažemo za jednakost svih pred zakonom, 'da nema nedodirljivih'", kazao je predsjednik SDP-a.

Linić: Sramotno je i kukavički od Grbića što prijavu nije podigao protiv mene koji sam tvorac tog Ugovora

Nekadašnji gradonačelnik Rijeke Slavko Linić kazao je da je "sramotno i kukavički od Grbića što prijavu nije podigao protiv njega koji je tvorac Ugovora zbog kojeg sada podmeću Obersnelu".

"Naime, šest godina se "kopa" po Tržnicama, i to u vrijeme kada je Grbić bio šef riječke policije, i tada je utvrđeno da nije bilo kaznenog djela. Nakon toga su došli specijalci iz Zagreba koji su znali plasirati informacije u medije kako bi mene oblatili, ali i njihov je zaključak bio da nema nikakvog kaznenog djela", kazao je Linić.

"Mene je riječka policija saslušala u ponedjeljak poslijepodne. Bio je to 1. ožujka kada je datirana i sama kaznena prijava koja se uglavnom bazira na tom saslušanju. Pitam se kako je to moguće. Želio bih poručiti Grbiću da je zloporaba policijskih ovlasti iznimno teško kazneno dijelo", naglasio je Linić.

Grbić i Bajić dobili su zadatak od premijerke Kosor da hitno proizvedu bar jednu riječku SDP-ovu aferu

"Potvrđuje se sve što sam rekao na sjednici Nacionalnog antikorupcijskog vijeća prije dva tjedna. Policijska prijava riječkom županijskom državnom odvjetništvu protiv Vojka Obersnela potvrda je svega što sam izrekao na sjednici Nacionalnog antikorupcijskog vijeća prije dva tjedna kada sam tvrdio da su DORH i policija, odnosno ravnatelj Grbić i glavni državni odvjetnik Bajić, dobili  zadatak od premijerke Kosor da hitno proizvedu bar jednu riječku SDP-ovu aferu", stoji u službenom pripoćenju koje nam je dostavio Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke.

"Takav politički nalog iz najviših vladinih krugova odrađen je na riječkim Tržnicama, gdje se po svaku cijenu, već  godinama pokušavaju naći i dokazati navodne nezakonitosti u radu, kako bi se i riječki SDP povezalo s aferama na državnom nivou koje dnevno bujaju u javnosti kao posljedica hdz-ovog korupcijskog političkog modela. Pred svake izbore od 1993. godine u Rijeci policija iznova "ulazi" u Tržnice, da  bi sada u  cilju lažne ravnoteže u korupcijskom ponašanju HDZ-ovih dužnosnika odlučili kreirati afere izvan HDZ-a, npr. slučaj Mršić u Koprivnici ili Picula u Velikoj Gorici i konačno Vojko Obersnel u Rijeci. Dakle, u mjesec dana policija podnosi kaznene prijave protiv 3 člana predsjedništva SDP Hrvatske", kaže Jovanović.

"Ne može biti slučajno, tragično je da se nesposobnost, neznanje i korumpiranost HDZ-ovih dužnosnika pokušava zamagliti političkim progonom SDP-ovih gradonačelnika.  Za razliku od premijerke Kosor koja je iznenađena razmjerima korupcije u čijem je stvaranju kao desna ruka Sanadera i sama sudjelovala punih šest godina, ja nažalost nisam ni najmanje iznenađen  njenim nalogom koji je specijalno preko vrha policije i DORH-a upućen svima podređenima da se u Rijeci mora u najkraćem roku podići krivična prijava za korupciju protiv nekog od visokih gradskih čelnika ili članova SDP-a, a kao pokazni primjer već mjesecima se guraju riječke Tržnice, gdje se pritiskom na riječke državne odvjetnike nastoji iskonstruirati riječka korupcijska afera", smatra Jovanović. 

"Ne tvrdim ništa o tome ima li ili nema nezakonitosti, jer ja nisam ni istražitelj niti sudac. Samo je indikativno da je policija upravo sada podnijela prijavu, koja je po meni potpuno politički uvjetovan i služi upostavi lažne ravnoteže krivnje između HDZ-a i SDP-a. Nadam se da će riječko državno odvjetništvo u najkraćem mogućem roku odraditi svoj dio posla, da će pokazati znanje i neovisnost od političkih igara i pritisaka,  a pri tom bi podsjetio da je podnošenje lažne kaznene prijave također kazneno djelo", piše u pripoćenju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.