Završena istraga ubojstva Mihaele Berak. Nakon što ju je ubio, policajac je zvao šefa

Foto: N1; privatni album

Završena je istraga ubojstva Mihaele Berak koju je u rujnu prošle godine iz službenog pištolja ubio mladi policajac Marko Smažil s kojim se kratko viđala. On je u početku tvrdio da se ubila, a tijekom ispitivanja je kazao da ju je on upucao, ali slučajno. 

Doznali smo detalje optužnice, kao i da je Smažilu produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja istovjetnog ili sličnog kaznenog djela. To su nam potvrdili i iz Županijskog suda u Osijeku.

Upucao ju je u glavu s udaljenosti manje od jednog metra. Zvao oca i šefa

Iz Županijskog suda u Osijeku kazali su nam da se Smažila tereti da je 20. rujna 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nakani da liši života Mihaelu Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac u njenu glavu i tom prilikom joj zadao tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu od koje je Mihaela preminula na mjestu događaja. 

Index neslužbeno doznaje da je Mihaela Berak upucana s udaljenosti manje od jednog metra i to u područje brade. Iz izvora bliskog istrazi doznali smo da je u trenutku ubojstva Smažil u krvi imao 0.62 promila alkohola u krvi jer je prethodno popio nekoliko piva. Nakon što je ubio Mihaelu, doznajemo da je u jednoj minuti tri puta pokušao stupiti u kontakt s Hitnom službom te da su sva tri poziva bila na čekanju. Potom je zvao svog oca s kojim je razgovarao oko jedne minute, a nakon toga je zvao svog šefa te postaju prometne policije. 

Marko Smažil pri uhićenju: Foto: N1

Podsjetimo, osječka policija je u početku slučaj okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. No istog dana Državno je odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u ubojstvo koje je Smažil počinio namjerno. 

Podsjetimo i da je, i nakon što je DORH podnio kaznenu prijavu protiv Smažila, šef osječke policije Ladislav Bece i dalje tvrdio da je do nesreće došlo nenamjerno, a također je štitio i policijske službenike za koje je u nekoliko navrata istaknuo da su prilikom izlaska na teren nakon smrti mlade Mihaele učinili sve po protokolu. 

Doznali smo i da Smažil nije mijenjao svoj iskaz u kojemu tvrdi da ju je slučajno upucao te da za vrijeme provođenja istrage nije davao duge izjave. U optužnici također stoji da je pomicao položaj njezinog tijela.

Mihaela se prijateljicama žalila na Smažilovo ponašanje. Navodno je uhodio i bivšu djevojku 

Nakon Mihaelinog ubojstva, Index je objavio screenshotove njezinog dopisivanja sa svojim prijateljicama u kojima je ona pisala da se Smažil ponaša čudno, da je ljubomoran, opsesivan, posesivan te manipulativan, što su za vrijeme istrage potvrdili i svjedoci koji su bili prisutni u nekoliko navrata kada je Smažil imao ispade ljubomore pred Mihaelom. Valja napomenuti i da Mihaela i Marko nisu bili u vezi, već da su se kratko viđali.

Razgovarali smo s još jednom osobom bliskoj istrazi koja nam je iznijela još detalja oko ponašanja Marka Smažila. Između ostalog, tvrdi da je Smažil kontrolirao svaki Mihaelin trenutak izvan njegovog društva, da ju je napadao jer se druži sa svojim prijateljima te da im je prijetio da će im “prošetati zube”.

Doznali smo da je uhodio i svoju bivšu djevojku, i to pod izlikom da samo radi svoj posao.

Stupili smo u kontakt i s Mihaelinom majkom Jadrankom Berak, no ovoga puta nije bila raspoložena za izjave, ali nam je kratko prokomentirala da se zajedno s ostatkom obitelji već šest mjeseci bori s ovom tragedijom. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.