Mesiću pomozi: Vinko Budiša, ubojica 19-godišnjeg Milenka Đekića, traži pomilovanje!

VINKO BUDIŠA, bivši šef splitske specijalne policije, osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora zbog ubojstva 19-godišnjeg Milenka Đekića, traži pomilovanje od predsjednika Mesića.

Branitelj Veljko Miljević pozvao se na Budišine obiteljske prilike i naknadno napravljenu 3D rekonstrukciju, koja je, kaže, pobila nalaze balističkog i trasološkog vještačenja na kojima je sud temeljio svoju presudu.

Budiša je prije dvije godine, nakon nepunih 10 mjeseci služenja kazne, pušten na mjesec dana godišnjeg odmora. Pustio ga je sudac Branko Milanović, i to zato da može skrbiti o svojoj kćerkici. Miljević je temeljem 3D rekonstrukcije tražio i obnovu postupka, no sud im nije izašao u susret.

Ustrijelio ga hladnokrvno u potiljak


Budiša je koncem 1996. godine hladnokrvno ustrijelio nenaoružanog Đekića u potiljak, nakon svađe s društvom njegova starija brata Željka u diskoteci Palladium. Pobjegao je s prizorišta, uništio dokaze, predao se tek idućeg dana ujutro. U pritvoru je proveo tek tjedan dana.

Kao velikom miljeniku tadašnjeg načelnika Policijske uprave Ivice Cipcija, Budiši je mnogo toga progledano kroz prste. Koliko se zna, nikad stegovni postupak protiv njega nije pokrenut, u međuvremenu su ga i stambeno zbrinuli. I pištolj koji je nestao iz sudskog trezora, sumnja se, nije bio onaj kojim je počinjena egzekucija.

Ranko Marijan potvrdio presudu Slavka Lozine


Suđenje je trajalo četiri godine, sudac Slavko Lozina na koncu ga je u rujnu 2003. godine osudio na 4 godine i 11 mjeseci. Mjesec dana manje od pet godina, da ne bi Budišu po sili zakona morao izravno iz sudnice otpremiti na Bilice.

Lako će Vrhovni sud povisiti, mislio je tada Lozina, no na suca Ranka Marijana - nije računao. Veliki pravni stručnjak potvrdio je presudu splitskog Županijskog suda?! Ni Marijan, ni Lozina nisu našli otegotne okolnosti za Budišu, koji je nenaoružanog Đekića ustrijelio - službenim pištoljem?!

Kad je bježao iz zemlje, Budišu nisu uhvatili hrvatski policajci nego - slovenski!

Obitelj Đekić zgrožena je postupcima hrvatskog pravosuđa. I bagatelnom kaznom, i dugogodišnjim odlaganjem služenja kazne, a sad i zahtjevom za pomilovanjem. Sjećaju se vrlo dobro tko je Budišu uhvatio kad je s krivotvorenim ispravama bježao prije tri godine iz zemlje. U Hrvatsku su ga sa Bregane vratili slovenski, a ne hrvatski policajci!

"Ovo je strašno, sramotno, bijedno... Ispod svake ljudske razine. Čitamo da je šef u zatvoru, puštaju ga na godišnji, a nas blokiraju sa svih strana u odštetnom zahtjevu. Jednostavno, ne može čovjek vjerovati što se događa", kaže majka ubijenog Stana Đekić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.