Mesić za aferu s vojnim kamionima doznao od revizorice Šime Krasić

DAN NAKON što je bivši ministar obrane Berislav Rončević, u intervjuu Jutarnjem listu sugerirao da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić navodno zagovarao kupnju Mercedesovih kamiona za vojsku, Mesić je u intervjuu Večernjem listu to demantirao.

Naime, Rončević je rekao da ga je Mesić krajem 2004. godine, kada je MORH odlučivao o nabavci novih vojnih kamiona, pozvao u službeni posjet tvornici Daimler Chrysler. Rončević je tako sugerirao da je Mesić možda zagovarao kupnju Mercedesovih kamiona, ali to nije jasno izgovorio.

Mesić je pak odgovorio da je posjeta Daimler Chrysleru bila zamišljena kao šansa da se u Hrvatskoj otvore radna mjesta u autoindustriji. Također je rekao da u to vrijeme nije imao pojma o konkretnim pojedinostima oko nabavke kamiona za Hrvatsku vojsku.

Na pitanje o tome kako je doznao za nepravilnosti u postupku nabavke, Mesić je rekao da je razgovarao s državnom revizoricom Šimom Krasić koja mu je rekla "princip" nepravilnosti dok ga "detalji" samog slučaja nisu zanimali. Krasić je također rekla da je Državna revizija sve utvrdila i cijeli slučaj uputila u daljnju proceduru nadležnih institucija.

Očekuju se svjedočenja Šime Krasić, Fabera i Lucića

O aferi se znalo četiri godine, a na pitanje zašto se tako dugo čekalo da dođe do njenog razrješenja, Mesić je odgovorio da je očito da se nekoga štitilo, ali Mesić ne zna koga se štitilo.

Podsjetimo, saborsko povjerenstvo za istragu ovog slučaja danas je odbacilo svjedočenje generala Joze Miličevića koji izravno i teško optužuje bivšeg ministra Rončevića za nepravilan odabir tvrtke Eurokamioni za dobavljača kamiona.

Naime, članovi povjerenstva iz redova HDZ-a i HSS-a ocijenili su Miličevićevo svjedočenje nevjerodostojnim. Na sjednici je odlučeno da će se u nastavku parlamentarne istrage uzeti iskazi Šime Krasić, zatim načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića te ravnatelja policije Vladimira Fabera.

Krasić bi između ostalog trebala odgovoriti na pitanje je li revizija sakrila kakve podatke od Sabora, a Faber bi trebao govoriti o napretku policije u cijelom slučaju. General Lucić trebao bi pak pojasniti kakva su se vozila zapravo trebala nabaviti u vrijeme kada su kupljeni kamioni tvrtke Eurokamioni.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.