Mesić i Josipović složni: Vladina poticajna mjera je poticaj i onima koji su dizali cijene

NAKON što je premijerka Jadranka Kosor najavila poticajnu mjeru za pokretanje prodaje stanova tu mjeru su komentirali sadašnji i budući predsjednik. Prema premijerkinom obećanju, Vlada će posuditi oko 200 eura po kvadratu ljudima koji prvi puta kupuju stan.

"Nije li to pomoć i onima koji su gradili stanove, dizali visoke cijene, a sada ih ne mogu prodati? Za mene bi akcija bila jako dobra kada bi takva pomoć države omogućila izgradnju novih stanova i angažiranje građevinske industrije", rekao je Stjepan Mesić, a složio se i novoizabrani predsjednik Ivo Josipović.

"To uistinu jest poticaj, ali bi bilo puno bolje da se motivira nova stanogradnja, otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Josipović uz najavu da će kao predsjednik podržati Vladinu poreznu reformu "ako im cilj bude pravedniji porezni sustav".

Josipović: Podržat ću pravednu poreznu reformu

"Podržat ću poreznu reformu, pogotovo ako će porezi biti i rasterećenje sustava rada. Pravedno je da više plate oni koji i više imaju i tako pridonesu socijalnoj sigurnosti građana", izjavio je Ivo Josipović.

"Uvijek sam bio za da se oporezuju oni koji najviše imaju, pogotovo koji su stekli kapitale u onoj divljoj privatizaciji. Porezna politika mora motivirati proizvodnju", zaključio je Stjepan Mesić.

Stručnjaci upozoravaju: Mjere neće spriječiti otpuštanja u graditeljstvu

Najavljenim mjerama samo će se rasprodati zalihe neprodanih stanova, ali će se, na žalost, sačuvati cijene pri kojima se, bez subvencija, ne može zadržati izgradnja i zaposlenost na razini približnoj razini izgradnje i zaposlenosti u građevinarstvu prije krize, kaže dr. Tica, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i stručnjak za stanogradnju za Večernji list.

"Subvencije neće potaknuti novu gradnju niti će spriječiti otpuštanja u graditeljstvu, jedini efekt bit će spašavanje onih koji ne mogu prodati stanove, a svi znamo da se svaki proizvod u svakom trenutku može prodati ako ste voljni pustiti tržištu da odredi cijenu", kaže dr. Tica koji smatra da investitori neće biti motivirani graditi dok ne rasprodaju zalihe, a kada ih i rasprodaju, opet neće graditi jer subvencija države neće vječno trajati.

Kosor: Vlada Zakon za desetak dana šalje u hitnu proceduru

Podsjetimo, Kosor je najavila da će Vlada za desetak dana poslati u hitnu proceduru zakon kojim će nastojati pokrenuti prodaju stanova. "Pomoći ćemo onima koji prvi puta kupuju stan, dakle uglavnom mladim ljudima i obiteljima, posudbom od prosječno 200 eura po kvadratu. To bi otprilike za stan od 70 četvornih metara iznosilo oko 14 tisuća eura, na poček od dvadeset godina", rekla je premijerka u Šibeniku na proslavi 20. obljetnice šibenskog HDZ-a.

Za provođenje nove poticajne mjere Vlada će zadužiti Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama kojoj će Hrvatska banka za obnovu i razvitak prebaciti početni 31 milijun kuna.

"Naši izračuni pokazuju da bi onda uz te pogodnosti i kredit za one koji kupuju prvi stan bio povoljniji za četrdeset posto. Vjerujemo da bismo na taj način, ako to sve uspije, a sigurna sam da hoće, u ovoj godini pokrenuli prodaju stanova i stanogradnju", rekla je Kosor, istaknuvši da očekuje kako će do kraja 2010. godine zbog toga prodati oko tisuću stanova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.