Meić: Nisam Bandiću rekao da je lopov, bila je to retorička figura

JURICA MEIĆ, gradski zastupnik SDP-a, prvi je domaći političar koji je Milanu Bandiću javno, sa skupštinske govornice poručio da je lopov.

"Jel' vas strah Svevišnjeg kad toliko kradete?"

"Ja vas nisam pitao koliko ste se nakrali u zadnjih deset godina ili kako vas kao vjernika nije strah Svevišnjeg da toliko kradete. Zakona vas nije strah, to znam", poručio je jučer Bandiću iziritirani Meić, nakon što mu je gradonačelnik u svom stilu odgovorio na pitanje o projektu Cvjetni - govoreći mnogo, a ne objasnivši ništa.

Uzrujani Bandić potom mu je poručio da će ga tužiti za klevetu i da će se sresti na sudu. Evo kako Meić svoje riječi tumači nakon što je sve prespavao.

"To je bila retorička figura. Bandiću nisam eksplicitno rekao da je lopov, nego sam mu želio pokazati da mora imati poštovanja prema drugim zastupnicima, ako ga traži za sebe. Pogledajte transkript cijele rasprave i sve će vam biti jasno", izjavio je za Index Meić.

Nema optužnice, samo Bandićeva loša reputacija i opterećenost aferama

Iz transkripta jučerašnje sjednice zbilja je jasno da je Meić koristio termine u kondicionalu, odnosno nije Bandića eksplicitno i nedvosmisleno prozvao lopovom, ali je nezgodno što je gradonačelnik baš na takvom javnom glasu. Još je nezgodnije, međutim, što protiv njega nikad nije podignuta optužnica pa ima pravne osnove za tužbu protiv klevete.


"Nevjerojatno je da protiv njega ima toliko neriješenih kaznenih prijava. Utvrđena su 52 slučaja protuzakonitih prenamjena prostornih planova, u postavljanju nadstrešnica počinjena je šteta od 20 milijuna kuna, policija i DORH sve to istražuju, ali još uvijek bez epiloga", poručio je Meić.

Šprem prvi put izrekao službenu opomenu

Za nazivanje Bandića lopovom, bilo ono izrečeno u prezentu, futuru ili kondicionalu, Meić je dobio opomenu predsjednika Skupštine Borisa Šprema. Iako je na čelu Skupštine skoro dvije godine, Šprem nikad nikog od vijećnika nije službeno sankcionirao pa ispada da većina Meićeve riječi ipak nije doživjela samo kao retoričku figuru.

Je li bila riječ o retorici, trenutku nadahnuća ili teškoj uvredi za čast gradonačelnika opterećenog aferama, zadnju će izgleda reći sud. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.