Međunarodni promatrači ukazali na brojne prevare na izborima u Rusiji

MEĐUNARODNI promatrači ukazali su na brojne nepravilnosti pri provođenju parlamentarnih izbora koji su se jučer održali u Rusiji.

Službenici Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi kazali su kako su birališta bila organizirana u korist vladajuće stranke Ujedinjena Rusija. Napominju kako je proces brojanja glasova na mnogim mjestima bio kompromitiran, jer su pristaše stranke punile glasačke kutije "glasovima ljudi koji uopće nisu izašli na izbore".

"Čitava izborna administracija patila je od nedostatka nezavisnosti. Većina medija tijekom kampanje je bila pristrana a državne vlasti su se nerijetko uplitale u proces i to na svim razinama", kazao je Petros Efhymiou iz OSCE-a.

"Izbori u startu nisu bili pravedni jer je mnogim opozicijskim strankama bilo zabranjeno da uopće sudjeluju. Za mene su ovi izbori bili poput igre u kojoj je samo nekim akterima bilo dozvoljeno da se natječu", kazala je promatračica Heidi Tagliavini.

Unatoč izbornim namještaljkama, stranka Ujedinjena Rusija ipak je doživjela svojevrsni debakl. Iako su i dalje dominantna politička snaga u zemlji, osvajanje nešto malo manje od 50 posto glasova označava veliki nazadak u odnosu na prošle izbore kada su osvojili 64 posto glasova. Budući premijer Dmitrij Medvjedev smatra kako su izbori bili pravedni i demokratski, te je zadovoljan rezultatima unatoč osjetnom padu podrške.

Na izbornu prevaru ukazuje i Komunistička partija, koja je osvojila 20 posto glasova, te će se obratiti sudu da utvrdi legitimnost izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.