Međunarodni inspektori potvrdili: Ruski špijun otrovan je nervnim otrovom

Foto: Hina/EPA, Facebook  

ORGANZACIJA za zabranu kemijskog oružja potvrdila je rezultate britanske analize tvari kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći. Kako stoji u izvješću te organizacije, radi se o nervnom otrovu, piše BBC.

Iako međunarodni inspektori ne navode naziv otrova iz skupine novičoka, u svom priopćenju slažu se s rezultatima analize koja je napravljena od strane istraživača Velike Britanije. Naime, navode da je testirana supstanca bila visoke čistoće, što potvrđuje britansku tvrdnju da je upleten "državni akter".
 
Rusija je zanijekala napad na bivšeg špijuna nervnim otrovom u Salisburyju.
 
Britanska premijerka Theresa May ostala je ustrajna u svojim optužbama da su upravo oni organizirali trovanje dvoje ljudi, a međunarodna istraga od strane inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja izvršena je na zahtjev britanske vlade.
 
"Rezultati analiza OPCW-ovih laboratorija uzoraka iz okoliša i biomedicinskih uzoraka koje je prikupio OPCW-ov tim potvrđuju zaključke Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnose na vrstu toksične kemikalije upotrijebljene u Salisburyju i koja je teško ozlijedila troje ljudi", navodi se u izvješću.
 
Rezultati će biti raspravljeni na izvanrednoj sjednici OPCW-a iduće srijede.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.