Među ljudima koji nose leće u Engleskoj se širi rijetka i opasna bolest

Foto: Wikipedia

U ENGLESKOJ se širi rijedak oblik infekcije očiju među ljudima koji nose leće, javlja CNN.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Londonu primijetili su da se proširenost specifične upale rožnice, pod nazivom Acanthamoeba keratitis, utrostručila od 2011. godine na području jugoistočne Engleske.

Infekcija rožnice mikroorganizmom Acanthamoeba može uzrokovati snažne bolove i ozbiljno ugroziti vid.

"Pojava bolesti može se spriječiti pravovremenim pregledom, no istinski problem predstavlja saniranje upale koja se već razvila jer tretman često podrazumijeva dugotrajno liječenje", objasnio je voditelj istraživanja, oftalmolog dr. John Dart.

"Rijetka infekcija zna imati razoran efekt na život pacijenata"

"Acanthamoeba keratitis rijetka je infekcija, ali kada se dogodi, zna imati razoran učinak na život pacijenata. Samo 70 % oboljelih uspije se izliječiti unutar 12 mjeseci, a za preostalih 30 % liječenje zna trajati i više od godinu dana", dodao je. "Kod teških slučajeva infekcije, dolazi do 75-postotnog smanjenja vida, a četvrtini pacijenata potrebna je čak transplantacija rožnice."

Dr. Frank Larkin s UCL Instituta za oftalmologiju smatra da su dosadašnje metode liječenja nedostatne jer je organizam Acanthamoeba vrlo otporan na lijekove zbog čega tretmani traju tako dugo, piše CNN.

Prema navedenom istraživanju, svake godine u Velikoj Britaniji oboli po dvoje nositelja kontaktnih leća na 100.000 stanovnika, a broj oboljelih u Velikoj Britaniji veći je nego u ostatku svijeta zbog načina na koji se voda skladišti i dostavlja korisnicima.

Drugo istraživanje, provedeno na 270 ispitanika koji koriste kontaktne leće, pokazalo je da je rizik od pojave te bolesti tri puta veći kod korisnika leća s lošijim higijenskim navikama, kod onih koji su koristili dezinfekcijska sredstva koja sadrže Oxipol ili onih koji su se kupali u bazenima pritom noseći leće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.