McAfee je prije 2 godine napisao: Ako se ubijem, znajte da su me koknuli

Foto: EPA,Twitter/John McAfee

JOHN McAfee, čuveni i kontroverzni britansko-američki programer, biznismen i tvorac istoimenog antivirusnog programa, pronađen je u srijedu navečer mrtav u zatvoru u Barceloni, samo nekoliko sati nakon što je Španjolska odobrila njegovo izručenje SAD-u, gdje mu je prijetilo 30 godina zatvora zbog utaje poreza.

>>John McAfee, tvorac antivirusnog programa, nađen mrtav u zatvoru

I španjolske vlasti i McAfeejev odvjetnik izjavili su da sve upućuje na samoubojstvo vješanjem. Odluka o izručenju u SAD, gdje je ovom osebujnom 75-godišnjaku prijetio izgledni ostanak u zatvoru do kraja života, čini se kao očiti motiv za samoubojstvo, ako ono bude potvrđeno istragom. 

No kao i u slučaju smrti silovatelja, pedofila i financijaša Jeffreyja Epsteina, čija je smrt u zatvorskoj ćeliji u New Yorku 2019. službeno proglašena samoubojstvom vješanjem, već su počele kružiti spekulacije da se ni McAfee nije ubio, nego da je ustvari ubijen. Teorija zavjere o Epsteinovom ubojstvu je, podsjetimo, izazvala pravu poplavu mema "Epstein se nije ubio" na društvenim mrežama posljednje dvije godine. 

>>Gates nema veze s koronom. Ali je li se Epstein zaista ubio?

McAfee: Ako se samoubijem, znajte da su me koknuli

Razlog za to je očit - sam McAfee je upozoravao da, ako bude pronađen mrtav i ako njegova smrt bude izgledala kao samoubojstvo, to biti lažno, odnosno namješteno samoubojstvo. 

"Dobivam suptilne poruke od američkih dužnosnika koji mi praktički kažu: 'Dolazimo po tebe McAfee! Ubit ćeš se.' Danas sam se tetovirao za svaki slučaj. Ako se samoubijem, (znajte da) nisam. Koknuli su me (eng. Whacked, sleng za plaćeno ubojstvo). Provjeri moju desnu ruku", napisao je McAfee u nevjerojatnom tvitu 2019. godine, uz koji je objavio i tetovažu na svojoj ruci tetovažu s natpisom "Whacked".

Još veće sumnje u njegovo samoubojstvo na društvenim je mrežama izazvala posljednja objava na McAfeevejevom profilu na Instagramu. Ta kriptična objava sastojala se od slike sa samo jednim slovom - "Q". No to je slovo, po svemu sudeći, aluzija na bizarnu teoriju zavjere QAnon, o kojoj smo već naširoko pisali, a koja se u suštini može rezimirati kao paranoično uvjerenje da svijetom vlada tajna mreža moćnih i bogatih pedofila, sotonista i ljudoždera, kojima se suprotstavljao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump. 

Na njegovom Instagramu odmah poslije vijesti o smrti objavljeno tajanstveno "Q"

Ova teorija zavjere postala je vrlo popularna među Trumpovim pristašama pri kraju njegovog mandata, a dodatni poticaj bio joj je Trumpov poraz od Joea Bidena na izborima i Trumpove potpuno nedokazane optužbe da je došlo do velike izborne prevare i da mu je pobjeda ukradena. Zagovornici QAnona bili su i među militantima koji su zbog toga napali Kongres 6. siječnja ove godine, pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenovog izbora za predsjednika, prilikom čega je smrtno stradao jedan policajac i nekoliko prosvjednika, dok su deseci policajaca teško ozlijeđeni. 

>>Najluđa teorija zavjera dosad smišljena: Što je točno QAnon?

Ova objava pojavila se na Instagramu samo nekoliko minuta nakon što je objavljena vijest da je McAfee pronađen mrtav u zatvoru, piše britanski Independent

"Zadovoljan sam ovdje. Imam prijatelje. Hrana je dobra. Sve je dobro. Znajte da ako se objesim, a la Epstein, to neće biti moja krivnja", poručio je McAfee u još jednom tvitu prošle godine, aludirajući na uvjerenje da je Epsteina zapravo dao ubiti netko iz takozvane "duboke države" ili iz njegovog kruga prijatelja i sudionika u zločinu - i sve prikazao kao samoubojstvo. Ovaj je tvit objavljen prije osam mjeseci. 

Štoviše, McAfee je, bio iskren ili ne, ponudio i razlog zbog kojeg tvrdi da se zamjerio američkoj, ali i drugim svjetskim vladama - njegova podrška kriptovalutama poput bitcoina. 

McAfee prošlog mjeseca: Vlade vode rat protiv kriptoa, ja sam im glavna meta

"Prije tri godine predvidio sam rat između vlada i kriptoa. FED sada naziva kripto prijetnjom ekonomskoj stabilnosti, a Kina ga stavlja izvan zakona. Rat je u tijeku i ja sam glavna meta. Ne bojte se. Crypto je naša posljednja nada za financijsku neovisnost", napisao je u tvitu iz siječnja i priložio svoj raniji video iz 2018. na tu temu.

"John McAfee se nije danas ubio. Slovo 'Q' objavljeno je na IG. Je li to bio 'prekidač mrtvaca' (automatska objava u slučaju smrti) ili trag za preispitivanje narativa? Mnogo je puta tvrdio da nikada neće (izvršiti samoubojstvo kao) Epstein. Pretpostavljam da ćemo saznati izađe li njegova riznica podataka", napisao je jučer u tvitu američki meteorolog i forenzičar, kako se sam predstavlja u svojoj biografiji na Twitteru, Aaron Tuttle, uz hešteg "#JohnMcAfee$whackd".

Prije dvije godine zaprijetio objaviti 31 terabajt podataka o navodnoj korupciji

Tuttle je, osim screenshota posljednje objave na Mcafeejevom profilu na Instagramu, podijelio i screenshot njegovog tvita iz 2019., u kojem ovaj kaže sljedeće: "Prikupio sam dosjee o korupciji u vladama. Prvi put iznosim imena i detalje. Počet ću s korumpiranim agentom CIA-e i dvojicom bahamskih dužnosnika. Dolazi danas. Ako budem uhićen ili nestanem, 31+ terabajta inkriminirajućih podataka bit će pušteno medijima."

To se, ipak, nije dogodilo, unatoč njegovom uhićenju - barem ne do danas. Mnogi komentatori na društvenim mrežama sada spekuliraju da će dotični dosjei - ako postoje, naravno - biti objavljeni sad kad je McAfee umro. 

Oni koji vjeruju da je McAfeejeva smrt zapravo ubojstvo kao dodatnu potvrdu sada navode izjave njegove udovice koje je iznijela na Twitteru samo nekoliko dana prije njegove smrti. 

"Znam da je John izuzetno polarizirajući pojedinac. Vjerujte mi, znam to bolje od većine! Ali isto tako znam, kao i bilo tko od vas koji ga pratite na Twitteru, da je uvijek bio iskren o tome tko je. UVIJEK. Ponekad preiskren, ponekad dijeleći više nego što je ikome od nas bilo stalo da znamo o njemu!" napisala je Janice McAfee u nedjelju 20. lipnja, povodom Dana očeva, u objavi na Twitteru. 

McAfeejeva udovica:  Američke vlasti odlučne da John umre u zatvoru kao primjer

A zatim je optužila američke vlasti da žele da njen suprug "umre u zatvoru" kako bi poslužio kao primjer drugima koji se bore protiv korupcije. 

"Johnova iskrenost često ga dovodi u probleme s korumpiranim vladama i korumpiranim vladinim dužnosnicima zbog njegove otvorene naravi i odbijanja da bude iznuđen, zastrašivan ili utišan. Sad su američke vlasti odlučne da John umre u zatvoru kako bi mu dale primjer kako govori protiv korupcije u svojim vladinim agencijama, Mediji ga i dalje demoniziraju, prema svom narativu, i nema nade da će ikada imati pošteno suđenje u Americi, jer u Americi više nema pravde. Ili igraš po pravilima ili te sjebu. To su doslovno jedine mogućnosti sada", zaključila je njegova udovica, inače bivša prostitutka, kako piše Daily Mail.

S druge strane, vrijedi ponoviti, saznanje o izručenju u SAD i realnoj šansi da ostane u zatvoru do kraja života - uz potencijalni strah da će tamo biti tretiran okrutno, što je čest slučaj u američkim zatvorima - sam je po sebi itekako plauzibilan motiv za samoubojstvo, pa čak i ako je prethodno najavljivao da to neće nikad napraviti. 

"Ubio se jer se, poput Epsteina, plašio odlaska u zatvor. Dugovao je 4.2 milijuna dolara poreza", komentirao je tako jedan tviteraš ispod McAfeejevog tvita u kojem ovaj govori da se neće ubiti. 

McAfee je tako, prije samo nekoliko dana, u tvitu pisao o tuzi u zatvoru, prerušenoj u neprijateljstvo zatvorenika i dodao da je on star i zadovoljan time što ima hranu i krevet, ali da je zatvor za mlade horor - odraz uma onih koji su ih osmislili.

Prijetilo mu 30 godina zatvora za utaju poreza i prevaru

Podsjetimo, McAfee po optužnici koja datira iz lipnja prošle godine nije plaćao porez između 2014. i 2018., a prihodi su mu isplaćivani na bankovne račune i u kriptovaluti na imena drugih osoba kako bi izbjegao platiti porez.

Istražitelji su, prema izvještajima svjetskih medija, McAfeeja povezali s deset slučajeva izbjegavanja plaćanja poreza i jednako toliko slučajeva u kojima je ulagačima u kriptovalute na prevaru obećavao profit od ulaganja u kriptovalute, a procjenjuje se da je tako zaradio 13 milijuna dolara. Posrnuli tajkun je također skrivao imovinu, posebice nekretnine, jahtu i auto, koje je kupio na tuđa imena. Američke vlasti su putem Interpola izdale uhidbeni nalog i zatražile njegovo izručenje.

U ovom kontekstu svakako je potrebno istaknuti i da su McAfeeja godinama pratile kontroverze, ali i policijske istrage i kaznene prijave mimo ovih za utaju poreza. Tako je u Belizeu, kamo je odselio iz SAD-a, 2012. priveden zbog ilegalnog posjedovanja narkotika i oružja, no optužnica je odbačena zbog nedostatka dokaza. Kad je njegov susjed Amerikanac Gregory Viant Faull pronađen mrtav s prostrjelnom ranom na glavi, McAfee je pobjegao iz države tvrdeći da se boji da će ga lokalna policija ubiti. Taj slučaj nikad nije razriješen. Uhićen je i zbog vožnje pod utjecajem droge, s kojom je imao problema od tinejdžerskih dana.

"SAD vjeruju da sam sakrio kripto. Volio bih da jesam, ali to se rasulo u mnogim rukama tima McAfee (ne morate mi vjerovati), a sva moja preostala imovina je zaplijenjena. Moji su prijatelji isparili zbog straha od povezivanja sa mnom. Nemam ništa. Ipak, ne žalim ni za čim", napisao je McAfee u objavi na Twitteru 16. lipnja, tjedan dana prije smrti. To je bio njegov posljednji tvit. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.