Maturantica Laura se nije mogla ni žaliti. Ravnatelj: Ne znam što bi to promijenilo

Screenshot: HRT

VINKO FILIPOVIĆ, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, večeras je u HRT-ovom Dnevniku komentirao slučaj učenice Laure Mikić koja je pala na državnoj maturi zato što se potpisala na esej iz Hrvatskog jezika, rekavši da su i ona, kao i ostala 23 učenika koji su pali zbog potpisa, višekratno upozoreni da je potpisivanje imenom i prezimenom zabranjeno te da ne zna što bi žalba promijenila.

Filipović je rekao da mu je uistinu žao što je ovaj slučaj zasjenio sve dobro što se dogodilo ove godine na maturi jer su unatoč pandemiji rezultati iz najvećeg broja predmeta bili bolji nego prošle, pa i pretpandemijskih godina. Istaknuo je i da je ove godine bio 31 poništeni ispit, a lani 52.

Što se tiče slučaja pada zbog potpisa, ponovio je da kazna proistječe iz odredbe Pravilnika o polaganju državne mature, koju je nazvao vrlo jasnom i eksplicitnom.

Potpisivanje i otkrivanje identiteta je zabranjeno

"Svi učenici upoznati su s odredbom da je zabranjeno potpisivanje, odnosno otkrivanje identiteta, jer se u tom slučaju dovodi u opasnost objektivnost ocjenjivača ako slučajno prepozna učenika koji se potpisao", rekao je Filipović. Reagirajući na primjedbu novinara da ispada da je bolje izaći na ispit i dobiti nula bodova nego ga napisati odlično i napraviti ovakvu omašku, Filipović je rekao da ta usporedba nije baš realna.

"Ako učenik ne izađe na ispit, on, ma kako dobro riješio ispit iz Hrvatskog jezika, ne može dobiti pozitivnu ocjenu. Ali isto tako, ako učenik izađe na ispit i potpiše esej, u ovom slučaju, on će biti diskvalificiran. U suprotnom, ako izađe na ispit i bude 31 minutu u ispitnoj prostoriji, pa čak i ako osvoji nula bodova na eseju, može položiti ispit. Međutim, jedno i drugo ne treba dovoditi u poveznicu", kazao je Filipović, dodavši da će sljedeće godine esej opet imati prag.

"Ako je ispit potpisan, ne znam što bi žalba promijenila"

Na pitanje je li mogao biti poništen samo dio ispita, Filipović je rekao da su u posljednje četiri godine primjene odredbe svi potpisani ispiti bili poništeni, tako da je učenik u jesenskom roku pisao cjeloviti ispit.

"Zato što je esej sastavni dio ispita Hrvatskog jezika. On se samo iz praktičnih razloga piše u dva dana", objasnio je. Upitan zašto ne postoji pravo na žalbu, Filipović je odgovorio da je Pravilnik to tako regulirao te da on nije pozvan da ga tumači.

"Ja mogu dopustiti da je možda žalba na prvostupanjsku odluku, međutim, ne znam što bi to promijenilo", rekao je Filipović.

"Ako je ispit potpisan imenom i prezimenom, ja ne znam što bi žalba promijenila. On je i dalje potpisan, on i dalje dovodi u pitanje objektivnost", dodao je.

Učenici su više puta bili upozoreni da je potpisivanje zabranjeno, kaže Filipović

Na kraju je rekao da učenicima koji su se potpisali preostaje da se prijave za jesenski rok te da doista budu koncentrirani i ne naprave ono što 28.500 učenika nije učinilo na oko 140.000 ispita.

"Ova 24 učenika bila su dekoncentrirana u tom trenutku ili tijekom pisanja eseja jer višekratno su upozoreni da je zabranjeno potpisivanje imenom i prezimenom", zaključio je Filipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.