Masovni ubojica je "bio jedan od najboljih strijelaca", kaže bivši vojni rezervist

Screenshot: Policija Mainea

Osumnjičenik za pokolj u američkoj saveznoj državi Maine bio je među najboljim strijelcima u svojoj rezervnoj vojnoj jedinici, rekao je njegov bivši kolega iz postrojbe za CNN.

Robert Card, za kojim policija traga u vezi s ubojstvom najmanje 18 ljudi u Lewistonu prethodno je prijavio probleme s mentalnim zdravljem i čuo glasove te je prijetio da će pucati na bazu Nacionalne garde u državi, rekli su CNN-u policijski izvori iz Mainea.

Dužnosnici su također rekli da je Card navodno bio u ustanovi za mentalno zdravlje dva tjedna tijekom ljeta. Cardova šogorica, Katie O'Neill, rekla je u kratkom razgovoru za CNN da Card nema dugu povijest psihičkih problema.

"Ovo je akutna epizoda, ovo nije on"

“Ovo je nešto što je bila akutna epizoda. Ovo nije on", rekla je O'Neill. "On nije netko tko je cijeli život imao problema s mentalnim zdravljem ili nešto slično."

40-godišnji Card stručnjak je za opskrbu naftom u vojnim rezervama i prvi put je pristupio vojsci 2002., prema podacima koje je vojska dostavila danas. Prema službenoj evidenciji, nije sudjelovao u borbenim misijama.

Clifford Steeves iz Massachusettsa rekao je za CNN da je poznavao Carda dok su zajedno služili u rezervistima, počevši od ranih 2000-ih do prije desetak godina. Rekao je da nikada nije svjedočio zabrinjavajućem ponašanju.

"Bio je vrlo tih"

“Bio je jako fin dečko - vrlo tih. Nikada nije pretjerano koristio svoj autoritet niti je bio zao ili grub prema drugim vojnicima”, rekao je Steeves i dodao: "Ovo što se dogodilo je stvarno uznemirujuće."

Steeves je rekao da su njih dvojica zajedno služila diljem zemlje, uključujući države Wisconsin, Georgiju i New York. Rekao je da se osjeća kao da je "odrastao" s Cardom jer su kao mladići otišli u vojsku i zajedno trenirali.

Steeves je rekao da, iako je "agresivno vodstvo bilo vrlo cijenjeno" u vojsci, Card se isticao kao "racionalna osoba puna razumijevanja" koja je "vodila poštovanjem, a ne strahom".

"Bilo mu je ugodno u šumi"

Steeves je rekao da Card nikada nije vidio borbu, ali je prošao opsežnu obuku, uključujući obuku za vatreno oružje i kopnenu navigaciju, "pa bi mu bilo vrlo ugodno u šumi." Carda je opisao kao "tip osobe koja nema problema u prirodi" i vještog strijelca koji je bio jedan od najboljih u svojoj jedinici.

Još jedan bivši pripadnik rezervnog vojnog sastava koji je služio s Cardom također ga je opisao kao "finog momka" koji "nikada nije imao problema ni s kim". Rezervist, koji je zbog osjetljivosti situacije tražio anonimnost, ne sjeća se da je Card pokazivao bilo kakvo nasilničko ponašanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.