Marko Polo i dalje nasukan, sutra se iz njega izvlače automobili

PET DANA nakon nasukavanja Marko Polo i dalje se nalazi na otočiću Situ, te je sve izglednije kako će se prilikom njegovog izvlačenja morati koristiti eksploziv kojim bi se trebala smrviti stijena na koju je trajekt nasukan.

Odsukavanje će se nastaviti sutra kad bi iz trajekta trebalo biti izvađeno 18 vozila koja su u njemu "zarobljena" još od nasukavanja. Podsjećamo, pokušaji odsukavanja zarobljenog trajekta remorkerima dosad su bili neuspješni. Prvi dan se Marko Polo nije uopće pomaknuo, dok su ga drugi dan uspjeli pomaknuti tek za metar i pol nakon čega je zaključeno da odsukavanje vjerojatno neće biti moguće bez uporabe eksploziva, prije čega još treba popraviti štetu koja je nastala na oplati broda.

Povjerenstvo za istragu nesreće koje je oformilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u međuvremenu je zaključilo da je za nesreću kriva posada koja nije na vrijeme promijenila kurs plovidbe. Iako se rezultat testiranja na drogu i alkohol još čekaju, već je sigurno da će članovi posade snositi posljedice. Sigurno je da će zaraditi prekršajne prijave, a moguće je da će im biti izrečene i novčane kazne, kao i da će dobiti zabranu upravljanja brodovima na dvije godine. No, još nije sigurno tko će sve biti kažnjen jer je u trenutku havarije zapovjednik trajekta Zdravko Reić spavao, a brodom su upravljali Sanjin Tulić i njegov kormilar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.