Marićev HBOR protiv povjerenice: "Idemo na sud, ne želimo dati podatke koga kreditiramo"

Foto: FAH, Index

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ (HBOR) nema namjeru postupiti po rješenju Povjerenice za informiranje koja nalaže objavu podataka o svim kreditima od početka 2014. do kraja 2016. godine.

Pozvali se na bankarsku tajnu, srušila ih Povjerenica


Naime, Hrvoje Šimić zatražio je od HBOR-a podatke o svojim kreditima između 2014. i 2016. godine u vrijeme kada je bila aktualna afera oko izdavanja kredita posrnulom Agrokoru, u čijem je središtu bio ministar financija Zdravko Marić. No, HBOR je odbio dati podatke tvrdeći da štite institut bankarske tajne.

Povjerenica za informiranje naložila je HBOR-u da objavi korisnike kredita tvrdeći da "ne prevladava potreba zaštite bankarske tajne u odnosu na javni interes" te da se HBOR ne može pozivati na bankarsku tajnu.

HBOR: Idemo na sud

"Obavještavamo Vas da će HBOR unutar zakonskog roka, sukladno uputi o pravnom lijeku te odredbama ZPPI-a, pokrenuti upravni spor protiv rješenja Povjerenice za informiranje", odgovorio je HBOR na upit Indexa zašto do sada nisu poslali preslik popisa svih korisnika kredita koje je Hrvatska banka za obnovu i razvoj kreditirala u 2014., 2015. i 2016. godini. Naime, HBOR je morao po primitku obavijesti Povjerenika za informiranje u roku od osam dana od primitka rješenja dostaviti te dokumente. Nakon isteka tog roka HBOR nije predao dokumentaciju.

"U međuvremenu se podaci ne dostavljaju jer, sukladno odredbama ZPPI-a, sama tužba ima odgodni učinak", tvrde u HBOR-u. S obzirom na to da nisu postupili po rješenju Povjerenice za informiranje, a samo rješenje je i konačno, Šimić je od Fine zatražio ovrhu računa HBOR-a u iznosu od 5 tisuća kuna koliko iznosi kazna za nepostupanje.


Podsjetimo kako Index već godinama upozorava da iako se HBOR poziva na praksu "svi ostalih banaka", oni to nisu.

HBOR nije banka!

HBOR, iako u svom nazivu ima pojam "banka", ne posluje po računovodstvenim pravilima kao i druge banke, ne posluju s ciljem ostvarivanja dobiti te na kraju nisu podložni reviziji Hrvatske narodne banke, što ostale banke jesu. Osnivač i 100-postotni vlasnik HBOR-a je država, a njegova osnovna zadaća je poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva.

HBOR se isto tako već godinama nalazi pod optužbama za sumnjivo kreditiranje.

Predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a je Zdravko Marić kao ministar financija, Martina Dalić je, kao ministrica gospodarstva, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora. Od deset članova Nadzornog odbora, šest je aktualnih ministara Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.