Marić prvo tjera ljude da zatvaraju firme, a onda im to naplaćuje 40.000 kuna

Foto: 123rf/Hina, Patrik Maček/Pixsell

HRVATSKA ima vrlo nestabilan zakonski okvir, a ta nestabilnost onemogućava normalno poslovanje. Naime, zakoni se mijenjaju svake godine i gotovo u pravilu svaka zakonska izmjena lupi po glavi male poduzetnike koji su u svakoj normalnoj zemlji temelj ekonomije. Tako su posljednje izmjene zakona o doprinosima mnoge male poduzetnike natjerale na zatvaranje firmi, ali je isti taj zakon uzrokovao drastično poskupljenje tog procesa.

Vlasnici firmi moraju imati spremnih 40 tisuća kuna za zatvaranje biznisa

Naime, da bi poduzetnik zatvorio firmu, u praksi je potrebno oko godinu dana, a za sve to vrijeme likvidator poduzeća dužan je plaćati doprinose.

Vesna Varšava, suosnivačica Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH), kaže da se troškovi godišnjih doprinosa u nekim slučajevima mogu popeti i do 37 tisuća kuna, a kada tome pribrojimo i ostale naknade koje se plaćaju, dolazimo do iznosa od 40 tisuća kuna koje mora pripremiti svaki vlasnik firme koji se sprema na njeno zatvaranje.

“Troškovi likvidacije za j.d.o.o. su do ove godine iznosili do 2.000,00 kuna, a za d.o.o. do 3.500,00 kuna, no prema novom Zakonu o doprinosima, kao i prema Naredbi o iznosima osnovica za obračun doprinosa na obvezna osiguranja za 2019. godinu, likvidatori poduzeća u likvidaciji temeljem radnog odnosa moraju cijelo vrijeme do završetka postupka likvidacije plaćati doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao zaposleni članovi uprave na osnovicu 5.491,20 kuna mjesečno. To je trošak od ukupno 24.051,36 kuna godišnje. No, ako nisu osigurani po nijednoj osnovi, obvezu doprinosa će im utvrditi Porezna uprava na mjesečnu bruto osnovicu 8.448,00 kuna, što je 37.002,24 kn doprinosa godišnje, i to vrijedi za cijelo vrijeme postupka likvidacije. Naravno, ako se postupak odulji, ti iznosi se povećavaju”, kaže Varšava.

Moglo bi biti navala na trgovačke sudove, što će dodatno produljiti trajanje likvidacije i povećati troškove

Varšava upozorava i da je veliki broj malih i mikro poduzetnika prisiljen zatvoriti firmu jer neće moći plaćati doprinose. Sada se događa to da će doprinose morati plaćati i dok traje likvidacija, a s obzirom na to da bi trgovački sudovi mogli biti zatrpani brojnim predmetima likvidacije, moglo bi se produljiti i njeno trajanje na više od godinu dana, što dodatno povećava troškove. Tako su zakonodavci stvorili začarani krug iz kojeg je teško izaći.

“Puno malih i mikro poduzetnika je prisiljeno pokrenuti postupak likvidacije jer od 2019. imaju obvezu, a neće moći plaćati obvezne doprinose kao članovi uprave, na što smo neprestano upozoravali. Naknadnim ubacivanjem i likvidatora u konačni prijedlog izmjena zakona o doprinosima poduzetnici su dovedeni u jako loš položaj. Osim troškova likvidacije, sada imaju dodatne troškove za vrijeme likvidacije koja u prosjeku traje godinu dana, no očekuje se duže trajanje postupaka ako se dogodi velika navala na trgovačke sudove", pojašnjava Varšava

"Troškovi se samo povećavaju"

"Što je još gore, na zavodu za zapošljavanje nezaposleni bivši članovi uprave ne ostvaruju nikakva prava sve dok imaju više od 25 posto udjela u firmi, a s obzirom na to da likvidacija tvrtke dugo traje, troškovi se samo povećavaju. IPRH je upozoravao na štetnost izmjene zakona i tijekom e-savjetovanja, no svi prijedlozi su odbijeni. Propisivanjem obveze i za likvidatora dodatno se opterećuju poduzetnici koji tvrtke likvidiraju upravo zbog nemogućnosti plaćanja obveznih doprinosa za člana uprave, a sada ih kači i ta obveza za cijelo vrijeme trajanja likvidacije, što će dovesti do novog vala ovrha. Mi smo pokrenuli inicijativu prema Ministarstvu gospodarstva da se skrati postupak likvidacije i očekujemo promjene”, zaključuje Varšava.

O ovom problemu poslali smo upit Ministarstvu financija, a odgovor ćemo objaviti nakon što ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.