Maras: Zbog HDZ-ove ambicije da ostane na vlasti još desetljećima ćemo vraćati dugove!

SABORSKI Odbor za financije i državni proračun dao je podršku Vladinom rebalansu proračuna. Svih pet oporbenih zastupnika glasalo je protiv Vladinog prijedloga rebalansa, ali slaba im je od toga korist kad je šest zastupnika vladajuće koalicije podupro "kozmetički" rebalans.

Istim je omjerom Vlada dobila ovlasti za dodatna zaduženja na inozemnom i domaćem tržištu. Podsjećamo, dosad je Ivan Šuker imao odobrenje za ukupna zaduženja u 2010. do 28,5 milijardi kuna, a sada će se taj limit povećati na 34,6 milijardi. "Proračun nije uzrok ulaska u krizu, niti sredstvo izlaska iz krize", kaže predsjednik Odbora za financije Goran Marić, bivše "oko sokolovo", a danas HDZ-ov gospodarski ekspert.

HDZ stvara dugoročnu štetu kako bi ostao na vlasti

"Jedino što je postignuto ovim rebalansom jest da će se Hrvatska i dalje morati zaduživati, a to su dugovi koje će buduće generacije otplaćivati još desetljećima", kaže Gordan Maras. SDP-ovac Maras također upozorava kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja se i dalje nalazi u recesiji, a zahvaljujući najnovijem rebalansu njen kraj se i ne nazire.

"HDZ zbog svoje osobne ambicije ostanka na vlasti stvara dugoročnu štetu i tjera zemlju prema bankrotu. Zbog ovog će rebalansa Šuker već sutra otići po novo zaduženje", kaže Maras. Njegova stranačka kolegica Dragica Zgrebec tvrdi kako je kriza u Hrvatskoj dobrim dijelom strukturna. "Ovakav proračun znači tek da ćemo preživjeti još koji mjesec", kaže Zgrebec. Nadovezao se i HSN-ovc Zlatko Koračević s izjavom kako je "psihoza koja se osjeća u javnosti sasvim opravdana zato što ljudi ne znaju kako će preživjeti".

Friščić "nije zadovoljan kompromisima"

Oporbenjacima je odgovorio HDZ-ov zastupnik Davor Hruška, koji tvrdi da bi deficit danas iznosio i 20 milijardi kuna da nije bilo kriznog poreza i ušteda od milijardu i pol kuna u ministarstvima. "Što SDP želi? Možda štrajkove, traktore na cestama, odgodu školske godine? Želite li grčki scenarij?", propituje Hruška.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić, čija je stranka dobrim dijelom i razlog zbog kojeg nikakvih bitnijih rezova nije bilo, kaže kako ni on nije u potpunosti zadovoljan nekim kompromisima, ali ističe da je ušteda od milijardu i pol kuna velik uspjeh. "Zbog ovog rebalansa narod neće izaći na ulice, kao što je bilo najavljeno", kaže Friščić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.