Manijak koji je cipelario psa proveo noć u policiji. Kakva mu kazna prijeti?

Screenshot: Facebook

MANIJAK sa snimke koja je jučer zgrozila Hrvatsku, a na kojoj se vidi kako kod Muća bešćutno cipelari psa i tuče ga štapom, pritvoren je u prostorijama splitske policije. 

Manijak je uhićen, nalazi se u prostorijama policije

Iz splitske policije potvrdili su nam jutros da se muškarac nalazi u prostorijama policije te da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Policija je jučer brzo reagirala i tijekom večeri uhitila muškarca kojem još uvijek ne otkrivaju identitet. Iz policije poručuju da su o svemu obavijestili županijsku veterinarsku inspekciju.

Facebookom se, podsjetimo, jučer proširila snimka koja započinje izvlačenjem pasa iz prtljažnika, a muškarac u maslinastom odijelu psuje boga i urla: "Krepajte!"

U nekoliko minuta uznemirujućeg videa, muškarac tuče i cipelari psa, psuje na njega, udara ga vratima i gađa različitim predmetima.

UPOZORAVAMO VAS DA JE SNIMKA IZUZETNO UZNEMIRUJUĆA, GLEDAJTE JE NA VLASTITU ODGOVORNOST

Možete je pogledati ovdje.

Kakva mu kazna prijeti?

Policijsko kriminalističko istraživanje, prema svemu sudeći, trebalo je završiti već danas ili najkasnije sutra. 

Muškarca koji je mlatio psa tada očekuje kaznena prijava zbog zlostavljanja životinja. Situacija je prilično jasna, doznaje se neslužbeno iz policije, prvenstveno zbog videosnimke na kojoj se jasno vidi zlostavljanje. 

Manijaku prijeti kazna prema dvije zakonske odredbe. 

Jedna je ona iz 205. članka Kaznenog zakona u kojem stoji da će se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Prijeti mu i kazna prema prošle godine usvojenom Zakonu o zaštiti životinja. Prema tom zakonu, novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 kuna kažnjavat će se fizičke osobe koje životinjama nanose bol ili patnju, odnosno namjerno ih izlažu bolestima ili strahu. 

Izbačen je iz lovačkog društva

Na snimci se vidi kako je muškarac iz auta izvukao dva psa, pri čemu je jedan pobjegao otrgnuvši se s ogrlice. Drugi se sklupčao uz automobil. Kako se može čuti od muškaraca koji snimaju i smiju se dok ovaj tuče životinju, pas je navodno "izgrizao instalacije" u prtljažniku.

Ilija Veić, predsjednik Lovačkog društva Muć, potvrdio je za Dalmatinski portal da je muškarac sa snimke lovac i član društva. Vidio je snimku, kaže kako ga je sadržaj užasnuo te najavljuje da će ga zbog ovakvog ponašanja isključiti iz društva, i to po kratkom postupku bez Stegovne komisije. 

"Sve sam vidio. Riječ je o našem članu. Dobio sam informaciju, pogledao sam video. Tragično, jadno, nemam riječi da se tako netko može ponašati prema svojim psima. Čim sam vidio snimku, sazvao sam Izvršni odbor. Nemamo mi tu što raspravljati, nema potrebe sazivati Stegovnu komisiju. Ovo je apsurd", rekao je Veić. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.