Male boginje u Srbiji, oboljelo šest necijepljenih osoba

Ilustracija: Shutterstock

U SRBIJI su se pojavile male boginje i zato je pooštren epidemiološki nadzor. Male boginje su potvrđene kod šest osoba s područja Smedereva, objavio je beogradski Institut za javno zdravstvo Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut". 

Riječ je o petero necijepljenih, mlađih od dvije godine, koji su hospitalizirani, te jednoj 47-godišnjoj osobi čiji je status cijepljenja nepoznat, prenosi N1 Srbija.

Dvoje oboljele djece ima upalu pluća, a Zavod za javno zdravstvo Požarevac jučer je prijavio epidemiju malih boginja u Smederevu. Jedno dijete je hospitalizirano u Beogradu, piše na stranici Instituta za javno zdravstvo Srbije.

Epidemiološke mjere zbog malih boginja

Navodi se da su od 11. siječnja na snazi pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na području Srbije, u skladu s planom aktivnosti za eliminiranje te bolesti. 

"Mjеrе pооštrеnоg nаdzоrа trеbа prоvоditi dо dаljnjeg, оdnоsnо nајmаnjе dо istеkа pеriоdа dvоstrukе mаksimаlnе inkubаciје оd pоsjlеdnjеg registriranog slučаја. Pandemija covida je nesumnjivo utjecala i na kretanje drugih zaraznih bolesti na europskom području, uključujući i male boginje.

Za vrijeme trajanja pandemije, u skoro četvrtini zemalja svijeta je prekidana ili odgođena imunizacija cjepivom MMR, a u velikom broju je došlo i do značajnog pada cijepljenja. Tijekom 2020. i 2021. u Srbiji su zabilježene najniže vrijednosti cijepljenja cjepivom MMR u posljednjih 20 godina", naveo je Institut.

Također, Institut je naveo da je u posljednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, 2017. i 2018., zabilježeno oko 5800 oboljelih, od kojih je 93 posto nije bilo cijepljeno, nepotpuno cijepljeno ili s nepoznatim statusom cijepljenja. Ističu da je jedna trećina oboljelih bila hospitalizirana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

Kažu da je u toj epidemiji evidentirano 15 smrtnih slučajeva te da je među preminulima bilo četvero djece mlađe od pet godina, prenosi N1 Srbija.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.