Makedonski Zakon o pobačaju za mokre snove HDZ-a i konzervativaca

Screenshot: Pro Life Makedonia

SUDEĆI prema najavama i prethodnim događajima, makedonski scenarij restriktivnog Zakona o pobačaju mogao bi biti glavni cilj konzervativne revolucije na čelu s HDZ-om.

Pobačaj nije formalno zabranjen, ali...

Iako u Makedoniji pobačaj nije formalno zabranjen, napravljeno je apsolutno sve kako bi se ženama sasvim onemogućilo pravo na izbor te kako bi se potpuno zanemarila preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj stoji da ograničavanje pristupa ženama legalnom, sigurnom i financijski dostupnom abortusu ugrožava njihovo zdravlje, pa time i život.

Restriktivnim makedonskim zakonom ugroženo je zdravlje žena, a tragični slučajevi uslijed "slijepog" držanja stavki lošeg zakona okupirali su dio medijskog prostora te zemlje, ali ne i savjest makedonskih zakonodavaca. Sve izmjene zakona dogodile su se "preko noći" bez javne rasprave, a zakon iz 1972. godine u Sobranje je ušao po hitnoj proceduri, odnosno po skraćenom postupku. Vlada iz Skopja na negativne kritike izmjene Zakona o pobačaju reagirala je tvrdnjom da pobačaj nije zabranjen. No, krenimo redom.

Patrijahalne reklame za nesigurne žene

Konzervativna stranka VMRO-DPNE osvojila je izbore 2007. godine, a neposredno nakon toga  krenula je s kampanjom "promicanja tradicionalnih obiteljskih vrijednosti". Jedan od prioriteta bila je "demografska obnova" zemlje, a o izmjenama zakona koji regulira pobačaje u početku su govorili stidljivo, ističući edukaciju žena kao prioritet.

Međutim, nakon toga kreće prava kampanja čiji je cilj promijeniti stav javnosti o pravu ženu na pobačaj. Tzv. "Pro life" kampanja trajala je godinama, oslanjajući se na plaćene TV reklame te na snažno lobiranje. U spomenutim reklamama provlačila se glavna teza koje je insinuirala da je pobačaj "kriminalan čin". Pozitivca je u tim reklamama obično predstavljao vrlo educirani muškarac koji je nesigurnoj ženi patrijahalnim i superiornim tonom objašnjavao sve moguće posljedice pobačaja s pravne, medicinske i moralne strane.


Pismeno obrazloženje pobačaja i dozvola muškarca

Vrhunac kampanje dogodio se 2013. godine kada je predložen novi zakon, uz objašnjenje da je potrebno izmijeniti onaj "zastarjeli" koji potječe iz vremena Jugoslavije. Zakon se našao na dnevnom redu te je određeno da se donese po hitnom postupku, iako za to nije bilo formalno valjanog razloga. U tom smislu nije bilo kvalitetne javne rasprave, a zastupnike u parlamentu pri glasanju za novi zakon nisu omeli ni snažni prosvjedi protiv takvog zakona.

U usvojenom zakonu ipak se nisu našle odredbe po kojima bi se za pobačaj trebalo tražiti dopuštenje partnera, no tamošnji aktivisti kažu kako je takav potez bio samo dio taktike "traži više da dobiješ ono što želiš", koju vjerojatno koriste i ovdašnje udruge koje ustvari ne žele zabraniti pobačaj, no to traže kako bi se uvele restrikcije i otežao pristup istome.

Liječnik mora pokazati ultrazvuk srca

Makedonski zakon o pobačaju uveo je nove tri restrikcije u odnosu na prethodni. Prva se odnosila na to da žena mora pismeno obrazložiti svoju odluku o pobačaju.

Druga restrikcija odnosila se na obavezni period čekanja od tri dana tijekom kojih žena prolazi fazu savjetovanja. U zakonu je stajalo kako je liječnik u tri dana savjetovanja dužan podrobno objasniti "sve prednosti nastavljanja trudnoće". Štoviše, zakonska obveza liječnika je da pokaže trudnici sliku fetusa i ultrazvuk srca te da joj ukaže na sve tjelesne, psihičke i emotivne posljedice abortusa.


Savjetovanje u trajanju od tri dana

Ako je liječnik preskočio bilo koju od tih stavki, riskirao je velike novčane kazne, a u nekim slučajevima i kaznu zatvora u trajanju od najmanje 6 mjeseci do 3 godine.
 U slučaju trudnoće koja traje dulje od 10 tjedana, odluku o pobačaju ili o nastavku trudnoće donosi posebna Komisija koju formira resorni ministar,a u kojoj su ginekolog, internist i sociolog.

Zakon je odmah stupio na snagu, propisujući izradu dvaju pravilnika- onaj o pismenom zahtjevu te onaj o savjetovanju. Prvi nikada nije donesen, a na potonji se čekalo šest mjeseci. Upravo u periodu u kojem bolnice i dokotori u strahu od kazni nisu znali kako trebaju postupati, dogodilo se nekoliko tragičnih slučajeva za žene u rizičnoj trudnoći.

Ne postoji nikakva privatnost za žene

Bolnice koje se nisu pridržavale svih stavaka zakona vezanog uz abortus kažnjavale su se novčanim iznosom od 20.000 do 50.000 eura. Cijela ta situacija unijela je strah kako kod žena tako i kod liječnika.

Mediji su tako dokumentirali tragičan slučaj mlade žene koja je nosila preminuli fetus, čekajući da istekne obvezni rok od tri dana savjetovanja. Doktori su se bojali izvršiti pobačaj, iako je bio medicinski opravdan, a žena je spašena u zadnji čas.

U drugom slučaju žena je željela pobaciti jer su snimke pokazale da plod ima malformacije, ali to joj nije omogućeno jer se žalba na drugostupanjskoj komisiji nikada nije riješila. Žena je u međuvremenu rodila, a odluka se još uvijek čeka.

S obzirom na to da su se svi podaci o pobačaju nalazili u zdravstvenom kartonu koji je bio dostupan, žene su i na taj način bile lišene privatnosti.

HDZ je već otkrio karte

Makedonska Asocijacija za zdravstveno obrazovanje i istraživanja H.E.R.A. borila se protiv ovakvog zakona te je od 2013. godine registrirala slučajeve u kojima žene prolaze pravi pakao. Pod najvećim udarom makedonskog zakona našao se najsiromašniji društveni sloj te žene koje su bile žrtve obiteljskog nasilja.

Da je upravo makedonski scenarij poželjan među hrvatskim konzervativcima, otkrila je jučer zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev koja je potvrdila da se već radi na novom Zakonu. Prema tom prijedlogu, pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće bit će moguć "samo u posebnim uvjetima", a HDZ predviđa i obavezno savjetovanje, odnosno edukaciju prije10-tog tjedna trudnoće.

Proliferi tvrde da je ubijeno pola Makedonije

No, nije samo HDZ "otkrio karte", nego i hrvatski "proliferi". Naime, Svetlana Jovanova, ravnateljica makedonske pro-life organizacije "Lidija – srce koje kuca" česta je gošća u Hrvatskoj gdje drži predavanja.

"U razdoblju od četrdeset godina, točnije od početka 70-ih do 2014., u Makedoniji je ubijeno milijun i 250 tisuća nerođenih beba. Ako znamo da sada u Makedoniji živi nešto više od dva milijuna ljudi, to znači da je u tih četrdesetak godina ubijeno pola Makedonije", poznata je tvrdnja Jovanove koja je potvrdila da u svakoj bolnici u Makedoniji u kojoj se vrše abortusi imaju po jednu savjetnicu.

Prema službenim podacima, 2000. godine u Makedoniji je obavljeno 11.407 abortusa. Taj broj se smanjivao svake godine, a naj,manju razinu je dosegao u 2013. godini kada je donesen novi zakon. Tada su u Makedoniji registrirana 4.983 pobačaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.