Mađarska prije par dana svojatala pola Hrvatske. Njihov ministar je u Zagrebu

Foto: EPA, Twitter

MAĐARSKA je prije petnaestak dana svojatala velik dio Hrvatske, a hrvatske vlasti su danima šutjele o tome. Na kraju je izostala snažna diplomatska reakcija, a iz vlade su priopćili kako su oko toga bili u kontaktu s mađarskom stranom.

No, javna reakcija i osuda su izostali.

Podsjetimo, mađarski Ured za međunarodnu komunikaciju koji djeluje pri mađarskoj vladi 4. lipnja na svom Twitter profilu objavio je zemljovid Mađarske koji uključuje velik dio Slovenije, ali i dijelove Hrvatske poput Međimurja, dijela Baranje i Kvarnera.

Da ne bude zabune, zemljovid je objavio ured koji se nalazi u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Dakle, riječ je o uredu koji projicira i objavljuje stavove premijera.

Na zemljovidu se tako vide ruke koje kidaju dijelove mađarske države. Tako su i hrvatska područja obojena u boje mađarske zastave. Da se ništa ne prepusti slučaju, u opis slike napisali su kako su "dvije trećine mađarskog teritorija oduzete". Dakle, Mađarska smatra da su im veliki dijelovi Hrvatske - oduzeti.

Iako su, kako se naknadno saznalo, iz vlade komunicirali s mađarskom stranom, Mađari očito primjedbe hrvatske strane nisu smatrali važnima. Naime, objava još nije uklonjena.

Mađarski ministar vanjskih poslova je u Zagrebu

Zanimljivo je da danas u Zagrebu gostuje mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó održat će u srijedu sastanak o suradnji u području energetike, priopćeno je iz Ministarstva. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije, u 9.45 u prizemlju Hotela Esplanade.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se oglasiti o ovoj temi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.