Macron osudio kemijske napade u Siriji, poručio da će djelovati skupa s Trumpom

Ilustracija: FaH (Fotografija ne prikazuje događaje iz teksta)

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron koji je u sinoć razgovarao telefonom s američkim kolegom Donaldom Trumpom, "najoštrije je osudio kemijske napade na stanovnike Dume u istočnoj Guti 7. travnja", ističe se u priopćenju Elizejske palače.


Dvojica čelnika su "razmijenila informacije koje potvrđuju uporabu kemijskog oružja", dodaje se u priopćenju iz ureda francuskog predsjedništva.

"Odlučili su koordinirati djelovanje i inicijative u UN-ovu Vijeću sigurnosti" koje će se sastati u ponedjeljak.

Francuska je već prijetila bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva

Francuska je odmah u nedjelju preko svog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana upozorila da će pokazati "odgovornost" nakon navodnog kemijskog napada. Pariz je već više puta zaprijetio bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva ako se pokaže da je režim upotrijebio kemijsko oružje.

Bude li Francuska "imala čvrste dokaze da je režim upotrijebio zabranjeno kemijsko oružje protiv civila, izvest ćemo zračne udare", rekao je Macron u veljači.

UN-ovo Vijeće sigurnosti mora "osuditi opetovanu uporabu kemijskog oružja", dodaje Elizejska palača zatraživši da se "jasno utvrdi odgovornost u vezi s tim".

Emmanuel Macron i Donald Trump dogovorili su se da će "ostati u stalnom kontaktu i ponovo razgovarati u idućih 48 sati".

U napadu poginulo više desetaka ljudi

U navodnom kemijskom napadu u subotu u Dumi, u istočnoj Guti, blizu Damaska, poginulo je više desetaka ljudi. Čini se da je režim u nedjelju navečer u cijelosti preuzeo kontrolu nad tim posljednjim pobunjeničkim džepom.

Sirijska vlada i njezini saveznici, Rusija i Iran, zanijekali su odgovornost vladinih snaga. Moskva je upozorila Washington da bi "pronalaženje izgovora za vojnu intervenciju" u Siriji moglo "imati teške posljedice".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.