Luki Jeriću sude za višemilijunsku štetu, a on kupio teren u Obrovcu za 8 i pol milijuna kuna?!

LUKA JERIĆ, vlasnik splitskog hotela President, od Grada Obrovca kupio je teren od 500 tisuća metara četvornih za nešto više od osam i pol milijuna kuna. Situacija djeluje posve nevjerojatnom, jer je Jerić svoj kapital isisao iz propale Alpe Jadran Banke, zbog čega ga istražuju i sude na splitskom Županijskom sudu.

Šteta 65 milijuna, a Jerić slobodno raspolaže kapitalom?!

Nakon propasti banke, država je podmirila štetu od nekih 25 milijuna kuna za osigurane štedne uloge građana i kredite Europske banke za obnovu i razvoj. Jerićev kapital nikad, međutim, nisu uspjeli blokirati jer ga je on vješto skrivao na računima off-shore tvrtki.

Tek je nedavno krenulo suđenje protiv Jerića i suradnika u propaloj banci, a djela datiraju s kraja 90-ih. Aktivan je i istražni postupak, u kojem je osumnjičena i njegova supruga Orgina. Ročišta je Jerić odgađao žaleći se na fatalnu bolest da bi se na koncu ispostavilo da pati od - žgaravice.

Država Jerića nije uspjela blokirati, a šteta se u oba postupka cijeni na nekih 65 milijuna kuna. Situacija je apsurdna, jer Jerić se u prijateljski naklonjenoj medijskoj kući, u koju je ubacio  maloljetnog sina kao novinara, žali kako su ga upropastili i sve mu uzeli. Istodobno dovršava hotel President u Solinu, a Gradu Obrovcu plaća milijune za teren u industrijskoj zoni.

Oporbeni vijećnici podnijeli kaznenu prijavu protiv HDZ-ovog gradonačelnika Obrovca

Državno odvjetništvo upoznato je s Jerićevim poslovnim potezima i kretanjem novca, jer su upravo zbog prodaje terena oporbeni vijećnici Grada Obrovca kazneno prijavili HDZ-ovog gradonačelnika Antu Župana i njegovog tajnika Slobodana Jurjevića. Tvrde da je zemljište prodano debelo ispod cijene pa su Župan i tajnik napravili štetu ne manju od 50 milijuna kuna. Grad je prodao po cijeni od 17 kuna po metru četvornom, neovisni procjenitelj drži da cijena nije smjela biti manja od 115 kuna po "kvadratu".

Župan tvrdi da je to dio političke borbe oporbe, na koju je već navikao. "Kriminaliziraju svaku odluku Grada pa tako i ovu. Ništa novo. Nema u ovoj prodaji ništa sporno. Objavljen je javni natječaj, uz Jerića se javila još jedna tvrtka, no nisu imali urednu dokumentaciju, koliko se sjećam. Kao i za sve prijašnje slučajeve, policiji smo predali svu raspoloživu dokumentaciju. Postigli smo dobru cijenu, više nismo mogli", kaže Župan.

Jerić mu se, inače, obratio sa željom da napravi skladište za automobile. Postoji i opcija izgradnje termoelektrane, no to se gradonačelniku Županu ne čini izglednim. Dobro je Jeriću za nekog tko uokolo kuka kako je sasvim uništen...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.