Lovac na naciste prozvao vladu zbog knjige o Jasenovcu: Zabranite to!

Foto: EPA

CENTAR Simon Wiesenthal, međunarodna židovska udruga za ljudska prava koju vodi poznati "lovac na naciste" Efraim Zuroff, oštro je prozvala hrvatsku vladu zbog toleriranja radova koji negiraju ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu.

U priopćenju koje potpisuje direktor Centra dr. Efraim Zuroff i koje je objavljeno na njihovim stranicama, upozorava se na promociju knjige "Razotkrivena jasenovačka laž", zakazanu 16. siječnja u crkvi u Zagrebu, a koja negira sustavna i masovna ubojstva Srba, Roma i Židova, kao i hrvatskih antifašista.

Iza knjige stoji Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, ista udruga koja stoji i iza ranijih radova i događaja kojima se negiraju ustaški ratni zločini, odnosno genocid za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, i povijesnim revizionizmom pripisuje zločine postratnoj Jugoslaviji.

Zuroff: Ovakve knjige u Njemačkoj i Austriji bile bi zabranjene, i to opravdano

"Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koje sponzorira taj događaj, stvoreno je kako bi se sakrili stravični zločini ustaša, kojima nema ravnih na Balkanu. Te zločine potvrdili su povijesni dokumenti, svjedočenja svjedoka kao i znanstvena otkrića brojnih uglednih povjesničara. Djela kao što su "Razotkrivena jasenovačka laž" u Njemačkoj i Austriji bi odmah bila zabranjena, i to opravdano", stoji u priopćenju koje potpisuje Zuroff.

Centar Simon Wiesenthal pozvao je Hrvatsku i da zabrani djela koja negiraju i iskrivljuju ulogu NDH u holokaustu. "Kao članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA), Hrvatska bi trebala učiniti sve potrebne korake da spriječi sve one koji negiraju holokaust i iskrivljenje povijesnih činjenica. Kontinuirana pozitivna pažnja dana je naporima da se prekrojila i iskrivila povijest u Hrvatskoj što je suprotno međunarodnim obvezama koje je preuzela Hrvatska kada se priključila IHRA-i", izjavio je Mark Weitzmann, direktor za politike Centra i bivši direktor Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.